De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Organische en natuurlijke haarverzorging voor gezond haar

ORGANISCHE HAARVERZORGING VOOR GEZOND HAAR

We kunnen ons tegenwoordig geen wereld meer voorstellen zonder natuurlijke cosmetica. Een paar jaar geleden is deze trend ontstaan, en gelukkig is het sindsdien steeds normaler geworden om natuurlijke producten te gebruiken. Je hebt op allerlei gebieden de keuze tussen een ‘normale’ of een natuurlijke versie, bijvoorbeeld als het om haarverzorging gaat. Steeds meer mensen zijn ooit overgestapt op natuurlijke producten en gebruiken die producten nu uitsluitend. Er is dus veel meer vraag naar organische verzorging. Weet je eigenlijk niet zo goed wat het verschil is en waarom je dan voor een organische haarverzorging zou moeten kiezen? We leggen je hier het verschil uit!

NATUURLIJKE OF CONVENTIONELE HAARVERZORGING?

Het belangrijkste verschil tussen biologische en conventionele haarverzorging is dat de eerste samengesteld is uit natuurlijke ingrediënten en vrij is van additieven en pesticiden. Conventionele haarproducten bevatten veelal synthetische en chemische ingrediënten. Een 100% natuurlijke haarverzorging bestaat echter niet, een verzorgingsproduct heeft altijd een aantal stoffen nodig om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën gaan groeien en het product op die manier bederft. Let er wel op dat een shampoo een minimale hoeveelheid van dit soort stoffen bevat.

De beste natuurlijke haarverzorging maakt gebruik van een combinatie natuurlijke ingrediënten die het haar op de juiste manier voeden. Een groot aantal eiwitten, antioxidanten en vitaminen zorgen voor een natuurlijk verzorgde haardos. Ook kan een natuurlijke shampoo nog een uitdrukkelijke functie hebben, zoals het tegengaan van haaruitval, het bevorderen van haargroei of het bestrijden van roos.

Maar als dat zo eenvoudig is, waarom is dan niet alle shampoo gemaakt van natuurlijke materialen? Daar zijn een aantal redenen voor. De houdbaarheid speelt mee, natuurlijke producten zijn wat vatbaarder om te bederven, terwijl chemische producten vaak eindeloos houdbaar zijn. Daarnaast zijn er synthetische geurstoffen en stoffen die ervoor zorgen dat de shampoo optimaal schuimt. Vaak kun je hierbij zeggen dat de synthetische versies van bepaalde stoffen goedkoper zijn, waardoor producten makkelijker een grotere winstmarge kunnen behalen.

Synthetische stoffen zijn ook niet perse heel slecht voor mensen. Er zijn hele veilige stoffen, waar mensen doorgaan goed tegen kunnen. Er zijn ook mensen die voor een groot aantal synthetische stoffen allergisch zijn. Mocht jij vanuit medisch oogpunt op zoek zijn naar een geschikt shampoo, neem dan ook even contact op met je huisarts!


WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ EEN BIOLOGISCHE HAARVERZORGING?

Als het je eerste keer is dat je een natuurlijke shampoo gaat gebruiken, en je niet weet hoe je er een moet kiezen, zijn er bepaalde ingrediënten die super heilzaam zijn voor het haar en waar je op kunt letten als je er een koopt.

Ingrediënten zoals jojoba olie zijn geweldig voor het gezond houden van je haar en je hoofdhuid te hydrateren. Een gezonde hoofdhuid zorgt voor sterk haar. Andere bestanddelen waar je naar kunt zoeken zijn kokosolie, meloen en tarwe, geweldig voor de vochtbalans en glans!

WAAROM BIOLOGISCHE SHAMPOO GEBRUIKEN?

Zoals eerder vermeld, bevat biologische haarverzorging geen tot minimale hoeveelheden synthetische ingrediënten. Zo zorg je voor een gezonde hoofdhuid en sterk, glanzend haar, terwijl je niet in aanraking komt met mogelijk schadelijke chemische stoffen. Een goed voorbeeld van zo’n groep stoffen zijn de parabenen.

Parabenen vormen een groep chemische verbindingen die de houdbaarheid van producten sterk vergroten. Aan de ene kant bestrijden parabenen dus bacteriën, maar aan de andere kant worden de stoffen ook in verband gebracht met borstkanker. In een onderzoek van P.D. Darbre werd gesuggereerd dat herhaaldelijke blootstelling aan deze stoffen de kans op borstkanker zou kunne vergroten.

Een publicatie van de Cosmetics, Toiletries and Perfumery Association luidt echter als volgt: “Parabenen zijn officieel goedgekeurd voor gebruik onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG), de Europese wetgeving die alle cosmetica en toiletartikelen regelt. We kunnen het publiek geruststellen dat alle cosmetische producten en toiletartikelen die parabenen bevatten, veilig kunnen worden gebruikt.”

Veel mensen kiezen er door dit soort onderzoeken toch uit om dit soort stoffen te vermijden.

Een andere goede reden om te kiezen voor natuurlijke en biologische haarproducten is het feit dat ze dierproefvrij en eco-vriendelijk zijn! Is je haarverzorging organisch? Dan worden er dus geen pesticiden gebruikt tijdens de productie en wordt de natuur niet belast. Is dat niet geweldig?

ORNATIQ: NATUURLIJKE HAARVERZORGING

Op het gebied van natuurlijke haarverzorging is er tegenwoordig steeds meer keuze. Veel producten zien in dat een natuurlijke haarverzorging beter is voor mens en milieu en spelen in op de vraag van consumenten naar een organisch product.

Een van de merken die op dit gebied favoriet zijn is Ornatiq. Orntatiq is een relatief jong merk met natuurlijke haarverzorging dat door heel veel klanten enorm enthousiast onthaald is. Deze haarverzorging is ontworpen om met de beste natuurlijke ingrediënten perfect te verzorgen. Dit product gebruikt kokosolie, tarweolie en extracten van jojoba en meloen om je haardos in optimale conditie te krijgen.

Dit merk haarverzorging richt zich met een speciale shampoo, conditioner en volume pasta op verschillende problemen die je kunnen optreden. Zo helpt dit product tegen haarverlies, zal het bestaande haar mooier en vitaler aanvoelen en wordt nieuwe haargroei gestimuleerd.

Ook is dit product cruelty free, en zijn er dus geen dierproeven uitgevoerd. Daarnaast worden er natuurlijke, organische ingrediënten gebruikt en enkel de stabiliserende stoffen die strikt noodzakelijk zijn om te zorgen dat de producten 6 maanden houdbaar blijven. Een haarverzorging die niet alleen goed is voor je haar, maar ook voor de planeet!

https://www.ornatiq.com/