De Dikke Graaf
Image default
Sociaal

Hoe trek je jezelf uit een sleur?

Jezelf uit een sleur trekken is lastig, wat de reden ook is dat je er in zit. Voor de een is de reden een gebeurtenis, de ander heeft moeite met bepaalde aspecten van het leven etc. Wat de reden ook is: het is lastig om uit te komen. Dit zal ook niet in één dag gebeuren, hier moet je langzamerhand naar toe werken. We gaan je een aantal handvaten geven die je kan proberen toe te passen om hopelijk uit de befaamde sleur te komen!

Creëer structuur

Structuur is leidend wanneer je uit een sleur probeert te komen. Zonder structuur kom je nergens, met of zonder sleur. Structuur zorgt er voor dat je mentale gesteldheid went aan een bepaalde routine, waardoor er minder tijd is om je te focussen op die sleur. Hou jezelf bezig met een vaste set aan taken op een dag. Dit hoeft niet direct elke minuut van elke dag te zijn, begin klein. Eet, douche en ga slapen op vaste tijdstippen. Vervolgens plan je momenten in door de dag heen naarmate de tijd vordert en voilà, je hebt een routine met structuur!

Stel doelen voor je zelf

Deze doelen kunnen klein zijn, zoals het opruimen van een deel van je huis. Deze doelen kunnen ook groot zijn zoals het volgen van een opleiding ruimtelijke ontwikkeling. Hoe groot je doel ook is, stel er een. Zo heb je iets om naar toe te werken en iets om naar toe te leven. Een stip op de horizon geeft een reden om richting die horizon te blijven bewegen. Wanneer dit doel behaald is feliciteer je jezelf, wees je ook trots op jezelf en zet je een nieuw doel.

Zoek hulp

Dit kan zowel professionele hulp zijn als sociale hulp. Waar de een meer baat heeft bij het spreken van een getraind professional zoals een psychiater, vindt de ander het fijner om dit met vrienden en/of familie te doen. Wij raden aan beide te proberen en kijken welke het meeste bevalt. Misschien bevallen beide wel, dubbel winst! Zolang je er maar actief mee bezig mee bent is alles goed. Verwacht geen reuze stappen, maar neem elke dag een nieuw klein stapje.

https://trendheads.nl/uit-je-comfort-zone-stappen/