De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Het voorkomen van bijtelling met automatische kilometerregistratie

Kilometerregistratie vindt plaats door middel van een black box. Dit is een zwart kastje dat aan de OBD-poort van je voertuig wordt gekoppeld waardoor gegevens uit de auto kunnen worden gehaald. Maar kilometerregistratie is veel meer dan het gebruik van dit zwarte kastje.

Wat is kilometerregistratie?

Kilometerregistratie, de naam zegt het eigenlijk al, is een geregistreerd overzicht van alle gereden kilometers en ritten die je per jaar rijdt. Op het moment dat de Belastingdienst jouw ritgegevens opvraagt, kun je aan de hand van de kilometerregistratie aantonen hoeveel zakelijke en hoeveel privé kilometers je gereden hebt.

Waarom kan de Belastingdienst ritgegevens opvragen?

Met een bedrijfsauto mag je jaarlijks slechts maximaal 500 kilometer privé rijden. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan moet je voor dit gebruik extra kosten afdragen. Wil je bijtelling voorkomen, dan is het verplicht om kilometerregistratie bij te houden. Dit geldt voor zowel ondernemers, als voor werknemers. Daarbij is het wel ontzettend belangrijk dat jouw registratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Klopt je kilometerregistratie niet, of voldoet je administratie niet aan deze eisen, dan wordt de registratie niet als bewijsmateriaal gezien.

Rij je zakelijke kilometers met een privéauto? Dan is het mogelijk om de kosten van de gemaakte kilometers gedeeltelijk terug te krijgen van de Belastingdienst. Hiervoor geldt een kilometervergoeding van €0,19 per kilometer. Echter, moet je hiervoor ook een sluitende kilometerregistratie kunnen aantonen.

Maar wat is bijtelling eigenlijk?

Bijtelling zijn de fiscale kosten voor het privégebruik van de bedrijfsauto. Deze kosten worden berekend op basis van een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Bewijsmateriaal met automatische kilometerregistratie

Omdat je hoogstwaarschijnlijk al druk genoeg bent met de administratie gerelateerd aan werkzaamheden en ander zaken, wil je natuurlijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het bijhouden van gereden ritten.

Dankzij automatische kilometerregistratie heb je altijd bewijsmateriaal voor de Belastingdienst op basis van de gestelde eisen zonder dat je urenlang bezig te zijn met je rittenadministratie. Alle ritten worden namelijk automatisch voor je bijgehouden, daarnaast heb je 24/7 inzicht in de locatie van je voertuig(en). Ook kun je modules toevoegen, waaronder brandstofanalyse, rijgedaganalyse of onderhoudsanalyse. Hierdoor heb je een compleet geautomatiseerd overzicht van het hele wagenpark. En uiteraard een geheel sluitende kilometerregistratie voor de Belastingdienst. Automatische kilometerregistratie is dus meer dan alleen het koppelen van een black box. Het is een management tool voor de verhoging van productiviteit, vergroten van de verkeersveiligheid en duurzaamheid binnen het wagenpark.

De voordelen van kilometerregistratie op een rijtje gezet

Het automatisch bijhouden van je zakelijk en/of privé gereden kilometers hebben verschillende voordelen. Allereerst, ben je niet meer bezig om dit handmatig bij te houden. Het systeem neemt deze zorgen uithanden en registreert dit netjes per rit. Daarnaast is het ook fiscus proof. Dit betekent dat wanneer de Belastingdienst naar je kilometeradministratie vraagt het gelijk voldoet aan alle gestelde eisen. Lees meer over de voordelen van kilometerregistratie.

https://yeshugo.com/