De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Scherp zien door een hulpmiddel

Zie jij alles nog duidelijk? Of heb je het idee dat het allemaal niet meer zo duidelijk is en het zicht eigenlijk wel wat scherper voor je mag? Dan is het raadzaam om je ogen eens goed te laten opmeten bij een opticien of optometrist.

 

Een opticien kan je ogen namelijk nauwkeurig opmeten door middel van het verrichten van speciale testen. Na de meting zal de opticien het resultaat vaak is een zogenaamde pasbril zetten en zo kan je meteen ervaren wat een sterkte voor je kan doen. In feite kan de opticien verschillende oogfouten opmeten en daar een correctie voor uitschrijven, denk daarbij aan plus- of min sterkte of bijvoorbeeld een cylinder.

 

Bij een optometrist kan je ook prima je ogen op laten meten. Een optometrist doet eigenlijk dezelfde oogmeting als een opticien, maar doet naast de oogmeting nog andere onderzoekjes om de gezondheid van de ogen te bepalen. Dus eigenlijk krijg je bij een optometrist een onderzoek dat uitgebreider is dan bij een opticien.

 

Welk hulpmiddel kan een opticien of optometrist voorschrijven?

 

Mocht het blijken uit de oogmeting dat je inderdaad een sterkte nodig hebt om weer beter te gaan zien dan kan je eigenlijk uit drie correctie hulpmiddelen voor de ogen kiezen. De meeste verkochte hulpmiddelen om je ogen te corrigeren zijn de bril en contactlenzen en veel mensen kiezen er tegenwoordig ook voor om de ogen te laten laseren. Wil je je ogen laten laseren dan moet er eerst een goed vooronderzoek plaatsvinden want niet iedereen komt in aanmerking om zijn of haar ogen te laten laseren, want het hoornvlies van het oog moet dit aankunnen en niet alle sterktes komen in aanmerking.

 

Moet iedereen ongeacht de sterkte zijn of haar ogen corrigeren?

 

Niet iedereen hoeft zijn of haar ogen te corrigeren met een bril of contactlenzen. Het hangt er vaak vanaf of je klachten hebt en hoe hoog de gemeten sterkte is die de opticien of optometrist heeft gemeten. Een sterkte van bijvoorbeeld 0.25 dioptrie of zelfs een sterkte van 0.50 dioptrie hoeft men in principe niet eens te corrigeren. Vaak vanaf een sterkte van 0.75 dioptrie wordt het raadzaam om te gaan corrigeren.

 

Toch een lage correctie

 

Toch zijn er mensen die gebaat zijn bij een lage correctie, maar dit zijn vaak lage plus sterktes. Stel dat er bij iemand +0.50 dioptrie is gemeten, dan zal deze persoon nog voldoende scherp zien omdat het oog namelijk zelf een plus sterkte kan aanmaken doordat de ooglens kan accommoderen. Echter dit accommoderen kan klachten van vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn met zich meebrengen en door bijvoorbeeld een bril van +0.50 dioptrie te gaan dragen kunnen deze klachten verdwijnen. Dus er zijn mensen die een bril dragen maar dan is het niet omdat ze niet scherp zien maar omdat ze bijvoorbeeld vermoeide ogen hebben.