De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Uitvaartverzekering afsluiten? Hier moet je opletten

Uitvaartverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is voor de meeste mensen niet iets waar echt naar uitgekeken wordt. Toch is het wel belangrijk om je te verdiepen in deze verzekering. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost ongeveer €8.000. Hoge kosten die als je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten betaald moeten worden door je nabestaanden. En dat is niet iets wat je wilt.

 

Waar op letten bij het afsluiten?

Als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan is het belangrijk dat je weet wat je uitvaartwensen zijn. Je wensen bepalen voor een groot gedeelte de kosten voor je uitvaart en dus ook de hoogte van het verzekerde bedrag.

Vragen die je jezelf moet stellen zijn of je begraven of gecremeerd wilt worden? Of je een uitgebreide of een sobere uitvaart wenst? En of je nog specifieke wensen hebt. Al deze factoren bepalen wat de kosten voor jouw uitvaart zullen zijn. 

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kun je vooraf bepalen wat ongeveer de uitvaartkosten zullen zijn en aan de hand daarvan kan je een passende uitvaartverzekering afsluiten.

Welk type uitvaartverzekering afsluiten?

Als je eenmaal weet wat je wensen zijn kun je de uitvaartverzekering vergelijken en bepalen welke verzekering het beste aansluit bij jouw wensen.

Er zijn meerdere soorten uitvaartverzekeringen waarvan de kapitaal- en de natura uitvaartverzekering de meest afgesloten zijn.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering bouw je een geld bedrag op door maandelijks premie te betalen. Dit geldbedrag zal na jouw overlijden aan je nabestaanden worden uitgekeerd die hiermee de uitvaart kunnen verzorgen. Voor de nabestaanden is er met deze verzekering veel te regelen. Het voordeel hiervan is dat er veel vrijheid is in de keuze van hoe de uitvaart verzorgd wordt.

Natura uitvaartverzekering

Bij de natura uitvaartverzekering betaal je premie voor de producten en diensten voor jouw uitvaart. Na het overlijden zullen de producten en diensten geleverd worden door de uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger. De nabestaanden hebben met deze verzekering bijna niets te regelen. Het nadeel aan deze verzekering is dat er minder keuzevrijheid is bij de verzorging van de uitvaart.

Uitvaartverzekering afsluiten

Nu je weet wat je uitvaartwensen zijn en welke type verzekeringen er kunnen worden afgesloten kan je een uitvaartverzekering afsluiten. Voor je dit gaat doen is het verstandig om de uitvaartverzekeringen te vergelijken. Er zijn meerdere uitvaartverzekeraars die allemaal andere premies en voorwaarden hanteren. Je kunt dus geld besparen door goed te vergelijken. Probeer bij het vergelijken ook goed naar de voorwaarden te kijken zeker als je een gezin met kinderen hebt, is er veel voordeel te halen. Zo zijn er verzekeraars waar de kinderen tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd of waar je op hogere leeftijd ook nog een betaalbare premie betaald.

Welke uitvaartverzekering je ook afsluit zorg ervoor dat je je goed verzekerd. Zoals eerder vermeld zullen jouw nabestaanden opdraaien voor de kosten als je niet verzekerd bent. En de uitvaartverzekering is de enige verzekering waarvan je weet dat je deze ooit nodig zult hebben.