De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Jouw huis isoleren: Uit deze verschillende soorten isolatie materialen kan je kiezen

Is jouw energierekening hoger dan je lief is? Of zit je letterlijk met koude voeten, zelfs als de verwarming op volle toeren draait? Dan is het waarschijnlijk tijd om eens serieus naar je huisisolatie te kijken. Maar weet je, het kiezen van de juiste isolatie is een beetje zoals het uitkiezen van je avondeten in een onwijs uitgebreid buffet – er zijn zoveel opties dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

De meest gebruikte soorten isolatie materiaal

Geen paniek, ik neem je mee langs de verschillende soorten isolatie zodat je straks een keuze kunt maken die bij jou past. Tijdens mijn werkzaamheden voor Renovatie Totaal (Een Isolatiebedrijf in Utrecht) kom ik veel in aanraking met al deze soorten materialen, dus spreek uit uitvaring!.

Glaswol: De Zachte Dekbed

We beginnen bij een klassieker: glaswol. Dit spul is zacht, flexibel en werkt zowel warmte- als geluidsisolerend. Het is gemaakt van, jawel, glas dat gerecycled is en vervolgens tot vezels gesponnen. Handig om in allerlei hoeken en gaten te stoppen zonder al te veel moeite. En omdat het zo lekker zacht is, werkt het als een dekbed voor je muren, vloeren en plafonds. Lekker knus!

Steenwol: De Stevige Broer van Glaswol

Dan heb je steenwol, wat eigenlijk de stoere broer van glaswol is. Gemaakt van vulkanisch gesteente, dus je kunt je voorstellen dat dit spul niet snel onder de indruk is van een beetje hitte. Het is brandwerend en heeft net als glaswol goede isolerende eigenschappen. Perfect voor als je op zoek bent naar iets robuusters.

EPS: De Witte Puzzelstukjes

EPS, ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreen of piepschuim, ziet eruit als die witte puzzelstukjes die je weleens in verpakkingen vindt. Het is licht van gewicht, makkelijk te vormen en het heeft een prima isolatiewaarde. Het is vooral populair voor het isoleren van vloeren en daken. En bonuspunten: het is waterafstotend!

XPS: De Stoere Variant

XPS is de sterkere variant van EPS. Het is nog steeds lichtgewicht, maar het kan tegen een stootje en is nog beter bestand tegen vocht. Een beetje als die waterdichte wandelschoenen, maar dan voor je huis.

PUR-schuim: De Allesvuller

Als je ooit een kier of naad hebt willen opvullen, dan heb je misschien PUR-schuim gebruikt. Het spul expandeert nadat het is aangebracht, waardoor het ideaal is voor het dichten van gaten en kieren. Maar je kunt het ook in plaatvorm krijgen om grote oppervlaktes mee te bedekken.

PIR: De Upgrade

PIR is eigenlijk een verbeterde versie van PUR. Het heeft een hogere isolatiewaarde en is nog brandveiliger. Niet de goedkoopste optie, maar wel een die je overweegt als je echt het onderste uit de kan wil halen qua isolatie.

Cellulose: De Groene Keuze

Cellulose is gemaakt van gerecycled papier (ja, echt waar), en dat maakt het een super duurzame keuze. Het heeft goede isolerende eigenschappen en is perfect voor de milieubewuste huiseigenaar. Plus, het is ook best goed in geluidsisolatie. Dus zeg maar dag tegen die luidruchtige buren (of in ieder geval, hun geluid).

Schapenwol: De Natuurlijke Knuffel

Als natuurlijke materialen meer jouw ding zijn, overweeg dan schapenwol. Het is duurzaam, biologisch afbreekbaar en heeft natuurlijke vochtregulerende eigenschappen. Het is alsof je je huis inpakt in een heerlijke, dikke wintertrui.

Reflecterende Folie: De Ruimtedeken

Reflecterende folie lijkt wel een beetje op die dekentjes die je bij een marathonlopers ziet na de finish. Het weerkaatst warmte, waardoor het erg effectief is in de zomer om je huis koel te houden. In de winter werkt het juist om de warmte binnen te houden.

Aerogel: Het Spacemateriaal

Last but not least, aerogel. Dit is het spul van de toekomst, en niet voor niets wordt het ‘frozen smoke’ genoemd. Het is lichter dan lucht, maar heeft super isolerende eigenschappen. Het is alleen nog aan de prijzige kant, maar wie weet, misschien is dit binnenkort wel standaard.

Zo, dat was een flinke hap info, hè? Maar nu ben je tenminste voorbereid om die energierekening te tackelen en je voetjes warm te houden. Het belangrijkste is om te onthouden dat isolatie een investering is die zichzelf terugbetaalt. Dus, trek je bouwhelm maar vast aan en kies de isolatie die bij jou en je huis past. En als je ooit twijfelt, schakel dan een expert in om je door dit isolatie-doolhof te loodsen. Succes!

 

 

https://renovatie-totaal.nl/