De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Terrasoverkapping mogelijkheden

Wie graag in de tuin zit, kan niet zonder een terrasoverkapping. Deze overkapping zorgt voor de nodige schaduw op warme dagen en beschermt u tegen de regen op minder mooie dagen. 

Heeft u al nagedacht over het type overkapping? Ik zet voor u de mogelijkheden op een rijtje:

Luifel

De meest eenvoudige terrasoverkapping is een luifel. Dat is een zonnedoek die u door middel van knikarmen kan uitrollen over het terras. Nadien kunt u alles weer oprollen, om bijvoorbeeld stormschade te voorkomen. De doeken vind je in tientallen verschillende kleuren en ontwerpen. Er is dus voor ieder wat wils. 

Eiken terrasoverkapping

Een eiken overkapping zien we voornamelijk bij woningen met een landelijke of klassieke architectuur. Eikenhout sluit mooi aan bij de natuurlijke uitstraling van die bouwstijlen. Maar het biedt nog andere voordelen. Eik is een zeer sterke en duurzame houtsoort. Met het juiste onderhoud gaat ze zeer lang mee. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om het hout te schilderen indien u na enkele jaren toch een ander kleurtje verkiest. 

PVC overkapping

De laatste jaren zijn PVC overkappingen erg geliefd. De voornaamste reden hiervoor is hun interessante prijskaartjes. PVC is veel goedkoper dan hardhout, aluminium of staal. Het enige nadeel is dat deze kunststof moeilijk te repareren valt bij beschadigingen. Wees dus voorzichtig. 

Alu pergola

Een pergola in aluminium biedt allerlei mogelijkheden. De alu profielen zijn verkrijgbaar in vele stijlen en meer dan honderd kleuren. De coating is zeer kleurvast. Een alu pergola vraagt dus geen onderhoud. En omdat het een bijzonder sterk metaal is, zijn lange overspanningen mogelijk. 

Lamellendak

Het lamellendak is een speciale versie van de alu pergola. In plaats van transparante dakplaten of een dicht plafond (met of zonder lichtkoepel) heeft deze overkapping een dak dat bestaat uit lamellen. Die kunt u openen of sluiten, naargelang uw wensen. Zon of schaduw: de keuze is aan u.

Zo maakt u een keuze

Er zijn dus verscheidene terrasoverkappingen. Om de juiste keuze te maken, zijn er een paar factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het budget dat u wilt uitgeven, het onderhoudsgemak, de uitstraling en de levensduur. Sommige overkappingen zijn verkrijgbaar met een paar interessante opties, zoals ingebouwde verlichting of een terrasheater. Dat zijn ook zaken om rekening mee te houden.