De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Verwarmen met haardhout goedkoper dan gas

Als je op zoek bent naar een goedkopere manier om je huis te verwarmen, kun je overwegen brandhout te gebruiken. Hoewel het misschien wat meer moeite kost om het vuur aan de gang te krijgen, is het een goedkopere optie dan het gebruik van een gaskachel. Wanneer je aanmaakblokjes gebruikt, gaat dit overigens een stuk sneller en zit je er zo warmpjes bij! Bovendien zorgt een knapperend vuurtje niet alleen voor warmte, maar ook voor een gezellige sfeer! 

Brandhout als alternatief voor gas

Brandhout is een goedkope en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen in vergelijking met het gebruik van een gaskachel. De gasprijzen zijn de afgelopen jaren erg gestegen, waardoor het een steeds duurdere kwestie wordt om je huis te verwarmen. Brandhout is een hernieuwbare bron die lokaal kan worden verkregen, wat betekent dat je niet de hoge prijzen hoeft te betalen die gepaard gaan met het importeren van gas. Verwarming door brandhout heeft ook een lagere CO2 voetafdruk dan gas, waardoor het een duurzamere optie is voor degenen die hun impact op het milieu willen verminderen. Daarnaast is een houtkachel een mooi pronkstuk voor in je woonkamer. Het geeft ontzettend veel sfeer en een fijne warmte waardoor je de koude wintermaanden goed doorkomt. Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een knisperend vuurtje wanneer het erg koud is?

Is een houtkachel wel echt zo milieuvriendelijk?

Verbranden? Dat is toch helemaal niet goed voor het milieu, zul je wel denken. In principe niet nee, maar wanneer je het vergelijkt met de uitstoot die vrijkomt bij het stoken met fossiele brandstoffen dan blijkt al snel dat dit veel minder schadelijk is. Bij het verwarmen van hout komt namelijk veel minder CO2 vrij dan wanneer je verwarmt met aardgas of andere fossiele brandstoffen. Je moet hierbij wel letten op je stooktechniek of installatie. Want wanneer je de verkeerde techniek gebruikt, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen zoals fijnstof.

De juiste stooktechnieken

Over het algemeen kun je de uitstoot van dit soort stoffen beperken door de volgende factoren. Kies voor een houtkachel en geen open haard, hiermee bespaar je maar liefst 35 keer meer uitgestoten fijnstof! Zorg ervoor dat je je houtkachel goed onderhoudt en schoonmaakt. Stook niet wanneer het windstil is, zodat de rook en schadelijke stoffen niet blijven hangen in de buurt. Kies daarnaast voor de juiste maat houtkachel. Zorg ervoor dat hij niet te groot of te klein is voor jouw huis. Ga jij ook lekker warm zitten deze winter met een houtkachel? Neem dan deze tips in acht en geniet ervan!