De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

3 Trends die de gig economy vorm geven

 De revolutie van de gig economy groeit in een rap tempo. De ontwikkelingen en populariteit van digitale freelance platforms zijn groter dan ooit, en het is de drijvende kracht voor HR-innovatie en verandering in verschillende industrieën. De toekomstige richting en het tempo van de groei binnen de gig economy zullen afhangen van een aantal belangrijke tendensen in de freelancesector. Laten we eens kijken naar drie opwindende trends in de wereld van freelancers.

1. De toename in digitaal werken zorgt voor meer freelancemogelijkheden

De laatste jaren hebben we een hausse in telewerken gezien, waardoor freelancers meer kansen krijgen. Dit is een van de belangrijke trends die meer mensen ertoe aanzetten freelancen te verkiezen boven een vast dienstverband, want er zijn immers vele opdrachtgevers, nationaal en internationaal, te vinden om direct mee aan de slag te gaan.

Bovendien is het voor bedrijven een haalbare en zeer kosteneffectieve optie geworden om over te schakelen op een cultuur van digitaal werken, aangezien dure kantoorruimte voor veel bedrijven onnodig begint te worden zonder dat de kwaliteit van het werk eronder lijdt. Deze ontwikkeling maakt freelancers een waardevolle bron voor bedrijven die meegaan met de tijd  en liever investeren in andere zaken dan kantooropties.

2. Freelance platforms voor alle banen

Het aantal platforms dat zich in bepaalde vakgebieden specialiseert, is aanzienlijk toegenomen. Of het nu gaat om freelancers met een achtergrond in ICT-beveiliging, grafisch ontwerpen of horeca, het aantal gespecialiseerde platforms neemt toe. En dat is een stap in de goede richting, want het kan zorgen voor een nog professionelere aanpak om freelancers in te verbinden met bedrijven die gespecialiseerde vaardigheden nodig hebben.

Als gevolg daarvan wordt er meer nadruk gelegd op professionele freelance diensten binnen een specifieke branche of community. Er wordt dan ook meer succes geboekt met een aanpak op maat die individuele freelancers en lokale ondernemers ondersteunen en samenbrengen. Dit geldt ook voor platforms die freelancers als belangrijke bijdragers zien en veel investeren in hun lokale gemeenschappen, wat zorgt voor een grotere loyaliteit en exclusiviteit onder freelancers.

Op zoek naar een goed werkend freelancer platform voor diverse werkmogelijkheden? StaffYou is een geweldige manier om te bepalen wanneer en waar je tijdelijk wilt komen werken in verschillende branches, van logistiek tot de horeca!

3. Erkenning voor het werk: talent wordt beter beloond

Er is trouwens ook iets interessants gebeurd in de manier waarop freelancers worden gewaardeerd. We zien namelijk meer en meer voorbeelden van bedrijven die uitstekende salarissen en bonussen aanbieden voor uitstekend werk. Sterker nog, er zijn zelfs sommige gevallen waarbij opdrachtgevers aandelen geven aan freelancers die uitstekende resultaten behalen.

Daarnaast zien we dat freelanceplatforms de beste freelancers voorop stellen door ze nieuwe rollen zoals community leaders, ambassadeurs en mentoren voor freelancers te geven. Naarmate freelanceplatforms voor uiteenlopend talent rijper worden en groeien, zullen ook experimenten met het zoeken naar talent toenemen, want het wordt immers alsmaar belangrijker om het beste talent binnen te halen!