De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Pijnlijk bij de mondhygiënist? Dat valt echt wel mee

Misschien ga je voor het eerst naar de mondhygiënist. Grootste verschil met de tandartsenpraktijk Mondain is dat de mondhygiënist preventief te werk gaat. Ook voert deze een professionele gebitsreiniging uit. Sommige mensen vragen zich af of de mondhygiënist pijnlijk is. In veel gevallen niet, maar er zijn situaties waarbij je wel wat kan voelen. Gelukkig is hier altijd een oplossing voor.

Bloedend en pijnlijk tandvlees

Heb je last van bloedend, pijnlijk of gevoelig tandvlees? Dit is in veel gevallen het gevolg van een tandvleesontsteking. Een slechte mondhygiëne en de groei van bacteriën zorgt ervoor dat je tandvlees geïrriteerd raakt. Het ziet er rood en gezwollen uit en kan op den duur zelfs gaan terugtrekken.

Bloedend of pijnlijk tandvlees moet je altijd laten behandelen. De tandarts bekijkt wat er aan de hand is. Bij de mondhygiëniste ontvang je een uitgebreide schoonmaakbehandeling. Hierbij wordt tandsteen professioneel en effectief verwijderd.

Doet het pijn om tandsteen te verwijderen?

De vraag is of een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk is. Bij de meeste mensen doet het verwijderen van tandsteen geen pijn. Wel kan er gevoeligheid optreden. Dit is al helemaal het geval wanneer je tandvlees ontstoken is. Gelukkig is die gevoeligheid van korte duur. Na de behandeling verdwijnt de gevoeligheid weer.

Pijn mondhygiënist door teruggetrokken tandvlees

Wanneer je regelmatig ontstekingen hebt dan gaat het tandvlees zich terugtrekken. Dit gebeurt ook met het ouder worden. Helaas, teruggetrokken tandvlees herstelt niet. Wat je ziet is dat de tanden ‘langer’ worden. Door terugtrekkend tandvlees komen de tandhalzen bloot te liggen. Omdat de tandhalzen geen glazuur bevatten zijn ze veel gevoeliger.

Dat merk je bijvoorbeeld bij het eten of drinken van iets kouds of warms. Jammer genoeg zorgen blootliggende tandhalzen tijdens de behandeling ook voor overgevoeligheid of pijn.

Bij de een valt de pijn wel mee, bij de ander lijkt het gevoel te ontstaan alsof er rechtstreeks op de zenuw gedrukt wordt. Gelukkig kun je om een verdoving vragen.

Paracetamol haalt de scherpe kantjes ervan af

Wanneer de pijn tijdens de behandeling wel meevalt dan kun je de volgende keer wat paracetamol innemen. Doe dit een half uur voordat de behandeling op de planning staat. Neem een tot twee paracetamol in. Liever geen aspirine, dit werkt bloedverdunnend en is tijdens een mondbehandeling niet aan te raden.

Verdoving bij de mondhygiënist

Vind je het pijnlijk bij de mondhygiënist? Dan kun je om een verdoving vragen. Geef direct aan wanneer je pijn voelt en dit niet draaglijk vindt. Bij het toedienen van de verdoving voel je een klein prikje. Soms zijn het meerdere prikjes, dit hangt er vanaf waar en hoeveel er verdoofd moet worden.

De verdoving werkt vrij snel. Je merkt dat het gedeelte dat verdoofd is wat lam aanvoelt. Wanneer je water spoelt loopt dit soms spontaan uit je mond. De mondhygiënist controleert eerst of de verdoving goed werkt. Daarna gaat hij of zij aan de slag.

Tussendoor bijverdoven

De mondhygiënist kiest altijd voor de meest geschikte verdoving. Toch kan het gebeuren dat je nog steeds pijn voelt. Ook dit moet je direct aangeven, bijvoorbeeld door je hand op te steken. In sommige gevallen is het nodig om bij te verdoven. Je hebt dan een te lichte verdoving gekregen.

Pijn na de behandeling

Behandeling kan pijnlijk zijn bij de mondhygiënist, maar ook na de behandeling kun je pijn voelen. De pijn is binnen enkele uren weggetrokken maar kan soms langer aanhouden. Heb je een verdoving gekregen? De plek waar geprikt is kan nog tot twee dagen gevoelig blijven.

https://tandartsmondain.nl/mondhygienist/