De Dikke Graaf
Image default
Games

4 moestuin tips

Het moestuin seizoen is in volle gang en dit is de beste tijd van het jaar voor iedere moestuinier. Als je nu niet begint met moestuinieren (of al jaren bezig bent) dan zul je in deze tijd al een aantal foutjes begaan zijn en alweer heel wat geleerd hebben. In deze blog gaan we je nog een aantal moestuintips geven, zodat jij volgend jaar weer opnieuw kunt proberen!

1. Neem vaste planten in de siertuin

Als je een gegarandeerde oogst wilt kun je altijd een aantal vaste eetbare planten in de siertuin nemen. Dit zijn planten zoals bosbessen struiken maar ook pastinaak. Hierdoor heb je zelfs als je geen tijd hebt om te moestuinieren altijd wat lekkers te plukken uit de tuin.

2. Genoeg biodiversiteit

Plagen zijn zeker een probleem voor iedere tuinder en met die zachte zomers worden de plagen ieder jaar erger. Zo hadden we dit jaar veel last van bladluis en rauw vliegjes, maar vorig jaar meer slakken en muizen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om gebruik te maken van combinatieteelt. Op doepserleven kun je hier een handige lijst van vinden.

Naast combinatieteelt is het ook belangrijk om genoeg bloemen tussen de moestuinplanten te zetten. Afrikaantjes en goudsbloemen trekken nuttige insecten aan de plagen zullen bestrijden en voorkomen.

3. Maak je eigen planten voeding

Wist je dat een oude banaan in water plantenvoeding is? Zo zijn er nog meer simpele manier waarop jij je eigen plantenvoeding kunt maken. Je kunt jouw bodem op veel verschillende manieren verbeteren en het kweken van je eigen groenten vraagt veel van de bodem. Het is dus belangrijk om de bodem te blijven verzorgen met genoeg voedingsstoffen gedurende het hele jaar.

4. Neem een paar kippen

Kippen en een moestuin gaan hand in hand. Kippen eten namelijk alle planten resten uit de moestuin op en kunnen ook in de tijd dat de moestuin leeg is de bodem bewerken. Daarnaast geven ze je uitstekende mulch en compost die je weer terug kunt geven aan de moestuin. Drie kippen hebben niet veel ruimte nodig, geven dagelijks verse eieren en zijn ontzettend gezellig!

http://doepserleven.nl