De Dikke Graaf
Image default
Games

Aanrechtbladen: de mooiste materialen om jouw keuken een tijdloze uitstraling te geven

Een nieuwe keuken uitzoeken: the excitement! Maar.. de keuze is reuze. In magazines en op Pinterest word je overspoeld met de mooiste inspirationele plaatjes. Als je een nieuwe keuken aanschaft of je oude een upgrade wil geven, zijn een aantal zaken in het bijzonder van belang, waaronder de aanschaf van een aanrechtblad. Ook op dat vlak vallen er namelijk behoorlijk wat keuzes te maken.

Twijfel je nog over het type materiaal dat zich het best leent voor het vervaardigen van een keukenblad en jouw interieurwensen? Lees dan snel verder.

Diverse materialen voor het aanrechtblad in de keuken Tegenwoordig kun je kiezen uit tientallen verschillende materialen om een keukenblad van te vervaardigen. En of je nou voor natuursteen of een mooie vervanger als composiet gaat, elk materiaal heeft zo zijn voordelen. Wij lichten er vier toe.

Aanrechtbladen van natuursteen Nog altijd worden de meeste aanrechtbladen vervaardigd van natuursteen. Niet alleen vanwege de tijdloze en chique uitstraling, ook vanwege de bijzondere eigenschappen van dit materiaal. Verschillende natuursteen soorten lenen zich namelijk uitzonderlijk goed voor toepassingen in de keuken. Zo kan het materiaal goed schoongehouden worden en is een natuurstenen oppervlak na impregnatie nog beter bestand tegen vloeistoffen als zuur en vocht.

Met name granieten aanrechtbladen zijn ongeëvenaard populair. Graniet is extreem hard en kan wel tegen een stootje. Geen wonder dat zoveel mensen een granieten aanrechtblad in de keuken hebben liggen. Graniet onderhoud is ook nog eens makkelijk uit te voeren waardoor je verzekerd bent van een keuken waar je tientallen jaren – of nog langer – plezier aan beleeft. Verwar graniet niet met Granito onderhoud! Dit is een heel ander type materiaal. Op Wijwonenfijn verscheen onlangs een informatief artikel over granito onderhoud. Goed om even te checken zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling toepast op jouw natuursteen.

Aanrechtbladen van composiet Echt natuurstenen aanrechtbladen zijn nog altijd een behoorlijke investering. Is het budget wat beperkter? Dan is het fijn om te weten dat er kwalitatief goede en goedkopere opties zijn. Composiet bijvoorbeeld wordt vervaardigd uit verschillende materialen waaronder kwartsiet en hars. Deze materialen worden onder extreem hoge druk samengeperst waardoor het materiaal composiet ontstaat. Composiet leent zich bijzonder goed voor toepassingen in de keuken en gaat jarenlang mee.

Aanrechtbladen van hout Op zoek naar materiaal wat past bij een landelijke stijl?Er worden nog altijd veel aanrechtbladen gemaakt van hout. Meestal wordt hiervoor een harde houtsoort gebruikt zoals beuken-, eiken- of notenhout. Dit geeft je keuken een heel warme uitstraling en past goed bij verschillende interieurstijlen, waaronder een meer landelijke look. Ook een houten aanrechtblad dient goed onderhouden en verzorgd te worden om beschadigingen zoals rot onder het hout en krassen in het oppervlak te voorkomen.

Aanrechtbladen van keramiek Keramiek leent zich uitstekend voor toepassingen in de keuken. Een keramieken aanrechtblad zien we daarom steeds vaker terug in moderne keukens. Keramiek is een mengsel wat onder hoge druk wordt samengeperst en bestaat uit een combinatie van onder andere klei en porselein. Er kunnen tal van verschillende structuren en kleuren worden vervaardigd waardoor het zelfs mogelijk is om bijvoorbeeld een marmeren look te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.