De Dikke Graaf
Image default
Games

Geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoeningen en symptomen

Geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoeningen (SOA) is een ziekte die voornamelijk door geslachtsgemeenschap van de ene persoon op de andere wordt overgedragen. Ook wel geslachtsziekte (VD) genoemd, deze ziekte heeft een aanzienlijke kans op overdracht tussen mensen door middel van menselijk geslachtsgemeenschaplijkeueel gedrag, waaronder vaginale geslachtsgemeenschap, orale geslachtsgemeenschaplijke en anale geslachtsgemeenschaplijke. Hoewel geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoeningen en geslachtsziekten in het verleden op grote schaal werden gebruikt, worden ze nu gewoonlijk geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) genoemd, waardoor het probleem breder wordt; omdat het mogelijk is dat een persoon besmet raakt en de infecties naar andere mensen verspreidt, zonder op enige manier een ziekte te hebben. Een voorbeeld hiervan is Chlamydia, die een persoon infecteert zonder een bepaalde ziekte te veroorzaken; alleen onaangename symptomen geven.

 

Bewustwording van een SOA kan voortkomen uit de ontdekking van symptomen. Ook als er geslachtsgemeenschap is gehad met een persoon die u laat weten dat hij/zij een geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoening/infectie heeft, is er ook een kans dat u er last van heeft. Het is ook vermeldenswaard dat het mogelijk is dat iemand een infectie op een andere persoon overdraagt ​​​​zonder zichtbare symptomen op de geïnfecteerde. Er zijn enkele infecties die ook kunnen worden overgedragen van een moeder op een ongeboren kind.

Er zijn ongeveer 25 verschillende geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoeningen met verschillende symptomen die aan elke ziekte worden toegeschreven. Om de symptomen beter te kennen, is een indeling van de geslachtsgemeenschaplijkeueel overdraagbare aandoeningen naar oorzaak vereist.

In het geval van SOA’s veroorzaakt door bacteriën zoals Gonorroe, omvatten de symptomen pijnlijk urineren en afscheiding uit het vrouwelijke of mannelijke geslachtsdeel. Ongeveer 50% van de vrouwen vertoont echter geen symptomen, maar kan het toch doorgeven aan anderen. Symptomen van Chlamydia zijn afscheiding uit het vrouwelijke of mannelijke geslachtsdeel met een branderig gevoel tijdens het plassen. Symptomen van syfilis zijn meestal uitslag, hoofdpijn, koorts en pijnlijke gewrichten (niet noodzakelijk samen). Zoals eerder werd vermeld is voorkomen beter dan oplossen. Mocht je toch twijfelen, dan kun je altijd een soa test kopen om te kijken of je besmet bent.

Het begint meestal een pijnloze genitale zweer die vanzelf verdwijnt. De symptomen van syfilis zijn echter meestal mild. Symptomen van Chancroid zijn onder meer pijnlijke genitale zweren, en het kan vaak worden verward met syfilis of herpes. Opgemerkt moet worden dat SOA’s veroorzaakt door bacteriën te behandelen zijn met antibiotica.

 

Bij SOA’s die worden veroorzaakt door virussen zoals herpes, zijn de meest voorkomende symptomen blaarachtige zweren die steeds weer rond het genitale gebied voorkomen. Herpes kan worden overgedragen van een moeder op haar ongeboren kind. Genitale wratten, veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), hebben symptomen zoals kleine pijnloze bultjes rond de genitale of anale gebieden, die ook in grote clusters kunnen voorkomen. In het geval van hiv/aids zijn er geen fysieke tekenen of symptomen die erop wijzen dat iemand het virus heeft. Ziekten zoals nachtelijk zweten, koude rillingen, langdurige koorts, hoofdpijn en hoesten kunnen echter enkele weken nadat het virus is opgelopen optreden. Er is momenteel geen remedie. Er zijn echter medicijnen beschikbaar om de progressie van de ziekte te vertragen.