De Dikke Graaf
Image default
Games

Hoe maak je je persoonlijke ontwikkeling meetbaar?

Wanneer je je wil blijven ontwikkelen heb je vast wel eens gehoord van een POP. Eigenlijk werkt iedereen die in ontwikkeling is constant met een POP. POP staat voor persoonlijk ontwikkelingsplan. Je persoonlijke ontwikkeling is natuurlijk altijd belangrijk en al helemaal als jij nog in opleiding bent en bijvoorbeeld stage loopt. Een POP maak je altijd meetbaar en breng je ook zo in kaart. Je POP maak je niet alleen, maar maak je meestal samen met degene die jouw leidinggevende is. Zo weten jullie beide wat de ontwikkelingspunten zijn en dus waar er naartoe wordt gewerkt. Ben je benieuwd hoe je een POP kan opstellen? Lees dan verder.

 

Opstellen

In een persoonlijk ontwikkelingsplan staat dus jouw ambitie en ook hoe je daar invulling aan gaat geven. Een POP opstellen is tegenwoordig helemaal niet gek, ook wanneer je al een aantal jaar werkt kun je zelf dat initiatief nemen of het kan gevraagd worden vanuit je leidinggevende. In de POP staan diverse vragen. Wanneer je een POP gaat opstellen dan is het dus goed om dat in je achterhoofd te houden. Vragen die erin kunnen staan zijn bijvoorbeeld wat is het doel? Hoe kunnen we kijken of dit is behaald? Welke acties zijn ervoor nodig? Wat is de planning? Dit komt allemaal in de POP.

 

Vragen aan jezelf

Een POP opstellen kan lastig zijn. Je kan daarom voordat je de echte POP vragen beantwoordt een aantal vragen aan jezelf stellen, waardoor je de POP vragen ook makkelijker kunt beantwoorden. Bedenk je als eerste waar je nu staat. Je moet kijken wat A is, dus het nu, om naar B te komen. Wees hier eerlijk over naar jezelf. Ook kun je je afvragen waarom je deze ontwikkeling wil doormaken. Door een aantal keer deze vraag te beantwoorden kom je vanzelf achter het antwoord. Daarnaast kan je je afvragen wat jij verwacht van je werkgever. Hoe kan je werkgever je helpen je doelen te behalen?

 

SMART

Als je eenmaal de POP vragen gaat invullen hou er dan rekening mee dat het zeker een must is om je doelen SMART te maken. Door dingen SMART te maken kun je meten of je het doel behaald hebt en of je op de goede weg bent. Je zorgt er dan voor dat je een duidelijk tijdsbestek hebt om bij je doel te komen. Wanneer je dit hebt zorgt dit vaak ervoor dat je sneller je doel bereikt.

https://mind-setters.com/persoonlijk-ontwikkelingsplan/