De Dikke Graaf
Image default
Games

Verduurzamen van bestaande gebouwen

Het is natuurlijk een stuk eenvoudiger als je een gebouw van de tekentafel af duurzaam kan maken. Het wordt wat ingewikkelder als je een bestaand gebouw gaat verduurzamen. Wat is er zoal mogelijk en weegt het allemaal op tegen de kosten?

Epc berekening

Vroeger maakte men een zogenaamde epc berekening om inzicht te krijgen aan de energieprestatie eisen van een gebouw. Tegenwoordig, sinds 1 juli 2020, is de epc berekening voor nieuwbouw vervangen door de BENG. De epc berekening voor een bestaande woning kan belangrijke inzichten geven. Toch zijn er wel wat standaardoplossingen die voor heel veel gebouwen al zorgt voor een stuk verduurzaming. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: isoleren, zonnepanelen inzetten, elektrisch koken en het gebruik van infraroodpanelen. Wil je weten wat moet en wat mag? Dan is een inventarisatie dus van belang.

Zonnepanelen

Bij verduurzamen is wel gebleken dat gas niet de oplossing is. Het is dus belangrijk om via andere energiebronnen te zorgen voor energie. Wil je ook onafhankelijk van energieleveranciers opereren? Dan zijn accu’s erbij handig. Hoewel accu’s zeker niet vallen onder de bijzonder duurzame producten, zijn er wel steeds meer accu’s die minder milieubelastend zijn. Het loont zich dus om goed productonderzoek te doen.

Isoleren

Ook voor bestaande woningen is er per 1 januari 2021 het één en ander gewijzigd. De Rc waarden zijn aangepast. Voor bestaande woningen is de minimale Rc waarde van 1,3 vierkante meter K/W verandert in 1,4 vierkante meter K/W. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een nieuwe rekenmethode, komt het er alleen op neer dat de bestaande constructie meestal genoeg is. Het is wel zaak om bij ingrijpende innovaties de isolatie, waar mogelijk, te verbeteren. Hier gelden ook weer eigen specifieke regels voor. Bovendien is er steeds meer nadruk en dwang op het verminderen van het energieverbruik. Anticiperen is ook geen slecht idee dus. Anders kom je natijd voor nog hogere kosten te staan.

Elektrisch koken

Het is een kwestie van tijd, voordat het gas in de woningen niet meer de standaardoplossing is voor het koken. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat elektrisch koken in de keuken van een bestaande woning mogelijk is. Misschien is het zelfs mogelijk om het koken op gas, onmogelijk te maken. Zo voorkom je in een huurwoning dat een eventuele volgende bewoner nog op gas gaat koken.

Infraroodpanelen

Niet elke bestaande woning kan voor de verwarming, zomaar overgaan naar elektrische verwarming. Dan kunnen infraroodpanelen soms een uitkomst bieden. Voor de mogelijkheden is het raadzaam om eerst een expert te laten inventariseren wat het beste is. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden dan infraroodpanelen, laat je dus goed informeren.

Laatste tip: ga niet in de weerstand hangen met verduurzamen, uiteindelijk gaat gas uit de woning en daar kun je maar beter zo vroeg mogelijk op inspelen als je kunt. Zo bespaar je pas echt geld.

https://smartbouwexperts.nl/epc-uitleg-en-berekeningen/