De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Als Joe Biden kan stoppen met stotteren, kan jij het ook!

 

Heb jij het ook wel eens gehad dat je midden in een verhaal zit en je door spanning niet meer uit je woorden komt of over je woorden gaat struikelen? Er zijn namelijk ontzettend veel mensen die dat ooit in hun leven wel eens een keer hebben meegemaakt. Misschien kwam het door spanning of vermoeidheid, of misschien had je je dag gewoon niet. Het kan gebeuren en meestal is het geen ramp. Toch zijn er mensen die hier veel regelmatiger last van hebben en waarbij dit wel een probleem wordt. Dit gaat op ten duur vaak ten koste van iemands zelfvertrouwen en kan zich ontwikkelen tot spreekangst. Stotteren kan dus serieus invloed hebben op je leven!

 

Er gaat iets niet helemaal goed 

Stotteren is iets wat vaak ontstaat door erfelijke aanleg. Wat dit vaak stimuleert zijn ervaringen die je als kind hebt meegemaakt. Iets in de samenwerking tussen de hersenen, zenuwen en spieren gaat niet helemaal goed. Stotteren wordt vaak nog erger door spanningen, emoties en/of moeheid. Het kan lastig zijn voor zowel stotteraar als gesprekspartner. Vaak willen gesprekspartners de stotteraar helpen door de zin of woorden af te maken. Alhoewel dit goed bedoeld is, helpt dit vaak juist niet. 

Zij hebben stotteren ook overwonnen

 

Mensen die leven met een stotterprobleem schamen zich hier vaak voor, maar je bent zeker niet alleen in deze situatie. Wist je dat Joe Biden, de president van Amerika, ook jarenlang met een stotterprobleem heeft geleefd? Je zou het waarschijnlijk niet denken, maar toch is het zo! Andere grote namen, zoals: Emily Blunt, James Earl Jones, Samuel L. Jackson en Bruce Willis zijn ook ooit stotteraars geweest. Wat zij allemaal gemeen hebben is dat zij van hun gestotter af zijn gekomen. Als je naar deze personen luistert hoor je amper dat er ooit een stotterprobleem is geweest en dat is omdat stotteren wel echt verholpen kan worden. Er is zelfs een film over gemaakt! Zet ‘The Kings Speech’ maar dus op je kijklijst. 

 

De fysio voor je spraakvermogen

 

Door middel van trainingen kan je leren controle te krijgen over je spraakvermogen. Zie het zo: als je last hebt van je rug voor een bepaalde periode ga je naar de fysio. De fysio zal dan samen met jou kijken waar het probleem zit en door middel van trainingen en oefeningen proberen je rug te versterken. Hierna is het de bedoeling dat je van je rugpijn af bent en dat je je dagelijkse activiteiten weer moeiteloos kan oppakken. Op www.delferro.nl kan je precies vinden hoe dat proces ingezet wordt om van een stotterprobleem af te komen! Het is namelijk voor eenieder mogelijk om van gestotter af te komen, zolang je maar wel op het juiste adres zit!