De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Dit zijn de voordelen van krachttraining voor oudere mensen

Krachttraining, een onderdeel binnen de fittnes die vaak geplaatst wordt onder het kopje ‘jongeren’. Maar eigenlijk is dat helemaal niet terecht. Ook oudere mensen hebben namelijk veel baat bij het opbouwen van spiermassa. Ouderen hebben namelijk vaak te maken met een afname van spiermassa en kracht. Dit kan op de langere termijn leiden tot problemen met de mobiliteit (denk bijvoorbeeld aan wandelen) en stabiliteit. Krachttraining kan hierbij een belangrijke rol spelen, om ervoor te zorgen dat er weer spiermassa opgebouwd wordt.

Botdichtheid verbeteren

Wat? Ja, u leest het goed. Krachttraining zorgt ervoor dat het botmassa versterkt wordt. Op het moment dat je ouder wordt zal dit namelijk ook langzaam aan afnemen. Hierdoor lopen mensen een groter risico op onder andere osteoporose en botbreuken. Krachttraining zorgt ervoor dat de botten verstevigd worden waardoor het botverlies een vertraging krijgt.

Chronische pijn

Daarnaast helpt het ook voor een vermindindering van chronische pijn. Je lichaam wordt namelijk over het volledige geheel ontzettend stijf, op het moment dat je het niet regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan je beenspieren. Door dit allemaal regelmatig te trainen wordt je spiermassa versterkt en hiermee worden de gewrichten soepeler, waardoor de pijn zal afnemen.

Hart- en vaatziekten

Het versterken van je spieren zorgt ervoor dat je een betere bloedcirculatie krijgt, samen met een verlaging van de bloeddruk. Dit alles zorgt ervoor dat je een gezonder hart- en vaatstelsel krijgt. Vooral bij oudere mensen is dit een punt waar veel mensen last van hebben. Krachttraining kan hierbij de uitkomst zijn.

Beter balans

Oudere mensen die vallen, hebben vaak de pech dat ze direct iets breken en kneuzen. Zoals eerder gelezen komt dat doordat het botmassa bij oudere mensen minder stevig is. Belangrijk hierdoor is om ervoor te zorgen dat je een goede balans hebt. Voorkomen is beter als genezen, zoals veel mensen zeggen.

Rustig, progressief en persoonlijk

Bij het sporten is één ding heel belangrijk, namelijk dat je ervoor zorgt dat je geen blessures krijgt. Hoe doe je dat? Door ervoor te zorgen dat je alles op je eigen tempo doet, krachttraining beginnen met 20 kilogram zal alleen maar zorgen voor problemen, ook voor oudere mensen logischerwijs. Het is daarom dan ook aangeraden om de sporten met professioneel personeel, als persoon op leeftijd ligt een blessure namelijk snel op de loer. Kijk bijvoorbeeld voor een personal trainer in Haarlem.

https://www.pwpersonaltraining.nl/