De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Spoed bij de tandarts – wanneer iets een spoedgeval is

Wat is spoed bij de tandarts? Ontstoken tandvlees of een slechte adem is zeker geen spoed. Maar ondraaglijke kiespijn valt wel weer onder de spoedgevallen. Daarnaast zijn er andere situaties waarbij je van spoed kunt spreken. In dit artikel leggen we je uit wanneer iets een spoedgeval is en hoe het met je zorgverzekering zit.

De meest voorkomende spoedgevallen

Voor de periodieke controle maak je vooraf een afspraak bij de tandarts. Sommige zaken kunnen niet wachten, bijvoorbeeld wanneer je veel pijn hebt. Afhankelijk van je situatie is het mogelijk om tussentijds een afspraak te maken. Maar wat is spoed bij de tandarts?

Een spoedgeval vraagt om een directe actie of behandeling. Ernstige kiespijn of tandpijn is zeker een spoedgeval. De pijn is dan zo ernstig dat je alleen nog maar hiermee bezig bent. Een uitgevallen tand of kies moet ook met spoed worden behandeld, het liefst binnen een uur.

Misschien heb je onlangs een behandeling gehad en treedt er een (ernstige) nabloeding op. Ook dit kun je als spoedgeval zien.

De tandarts bepaalt wat spoed is

Het is niet zo dat je met alles bij de spoedgevallendienst terecht kunt. De tandarts bepaalt of het hier wel om spoed gaat. Vaak kan dit telefonisch worden beoordeeld, maar soms moet je toch langskomen.

De spoedgevallendienst

Hebben wij een spoedgevallendienst? Ja, elke tandarts is wettelijk verplicht om zoiets te regelen. Wanneer je eigen tandarts niet beschikbaar is dan hoor je bij wie je wel terecht kunt. Word je door een plaatsvervangende tandarts geholpen? Deze voert alleen de hoogstnoodzakelijke behandeling uit. Een vervolgbehandeling wordt door je eigen tandarts uitgevoerd.

Direct met de tandarts bellen

Spoed bij de tandarts vraagt om een snelle actie. Heb je ernstige pijnklachten, is er een tand afgebroken of uitgevallen of ervaar je nabloedingen? Blijf dan zeker niet enkele uren afwachten, al helemaal niet totdat je het midden in de nacht niet meer uithoudt van de pijn.

Je moet voor jezelf bepalen of iets een spoedgeval is of dat dit kan wachten. Soms is het beter om nog even een uurtje aan te kijken, tenzij het om een afgebroken of uitgevallen tand of kies gaat. In dat geval moet je direct met de tandarts bellen. Wanneer je binnen 60 minuten geholpen wordt dan is de kans groter dat de tand nog gered kan worden.

Zorg altijd dat je het nummer van de tandarts in je telefoon hebt staan. Het telefoonnummer vind je ook op onze website, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Je kunt op elk moment bellen, je wordt persoonlijk of via een antwoordapparaat te woord gestaan.

Zorgverzekering en spoed bij de tandarts

Voor iedereen vanaf 18 jaar wordt de tandartsbehandeling niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. Je hebt een aanvullende/tandartsverzekering voor nodig. Hoe zit dat met spoedgevallen? Spoed bij de tandarts brengt altijd hogere kosten met zich mee. Afhankelijk van je verzekering wordt dit tot een maximum bedrag vergoed.

Vraag bij je verzekeraar wat de vergoeding bij spoedeisende zorg is. Sommige verzekeraars hebben een dekkingspercentage van 100% en kunnen tot wel € 1000 per jaar vergoeden. Bij anderen bedraagt dit 75% of een maximale vergoeding van € 250 per jaar. Dit verschilt dus per zorgverzekeraar en het pakket dat je hebt afgesloten.

Laat je bij een spoedgeval zeker niet leiden door de maximale vergoeding. Soms is het beter om voor een spoedbehandeling te gaan, je bent dan eerder van de pijn af of voorkomt verdere klachten.

https://tandartskeizerkarelpark.nl/