De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Unieke en persoonlijke grafsteen met vlinders voor een tiener

Jasmijn was een tiener die stierf toen zij 14 jaar oud was. Voor haar hebben we samen met haar ouders een prachtige hartenherdenking met kleurrijke glazen vlinders gemaakt. We schreven haar naam in ons eigen handschrift op het monument dat ook van roestvrij staal is gemaakt.

Tienermonument

Jasmijn stierf kort voor haar 15e verjaardag. Jasmine leed aan een langdurige ziekte met lichamelijke beperkingen; toch wist zij van het leven te genieten en er het beste van te maken. Ze was een voorbeeld voor anderen hoe positief ze in het leven stond. Zij en haar ouders keken vooral naar wat mogelijk was. Dankzij deze houding bleven veel van Jasmines wensen in vervulling gaan. Ook werd alles geprobeerd wat medisch mogelijk was. Helaas is Jasmijn te jong overleden in het bijzijn van haar familieleden: ouders, broers en zus.

Grafsteenontwerp voor tieners – roestvrijstalen beeld met glas vlinders

Liefdevol hart was het basisidee voor Jasmijn’s grafsteen. Het was een hartvorm gevuld met kleurrijke, speelse vlinders. Een speciale gele vlinder valt visueel op. Het hart van het monument is prachtige kleurenfotografie. De foto maakt het persoonlijker en het was een duidelijke familiewens. Dat haar naam in haar eigen handschrift op het monument verscheen, sprak de nabestaanden erg aan. De naam Jasmijn hebben we gemaakt van mooi,  spiegelend RVS. Deze wensen en ideeën leiden tot een reeks kleine projecten gemaakt van eenvoudige materialen zoals karton, bamboestokken en papier. De naaste verwant koos een van de verschillende patronen. Na wat kleine aanpassingen heb ik dit model vergroot tot zijn volledige grootte. Deze kartonnen mockup is een Jasmine-souvenirmockup geworden. Na kleine correcties werd het uiteindelijke model gemaakt, dat werd gebruikt op glas en roestvrij staal. Bij het ontwerpen van monumenten en grafstenen werk ik met modellen. Zo krijgen de familie en naasten een goede indruk van het latere eindresultaat. De lay-out op volledige grootte biedt ook de mogelijkheid om details voor gezinsleden te verfijnen of te verfijnen.

Uitvoering herdenkingsmeisje Glas vlinders

Samen met het glaskunstenaarsduo Mark en Caro maakten nabestaanden tientallen prachtig handgemaakte glas-in-lood vlinders. En zo is elke vlinder uniek en anders geworden dan de rest. Omdat het gemaakt was van handgeslepen glas, was elke vorm iets anders en de kleuren en structuren die door familieleden werden gebruikt, creëerden unieke en intieme kunstwerken. Elke vlinder werd met een speciaal ontwikkeld systeem op een roestvrijstalen plaat gemonteerd. Naam in je handschrift geschreven We knippen de naam Jasmine met haar handschrift uit roestvrij staal. Daarna hebben we geschuurd, gepolijst en gepolijst totdat de lucht weerspiegeld werd in het roestvrij staal. De letters lichten op tegen de donkere struiken achter het monument.

Op de hoogte gehouden vorderingen gedenkteken

Nabestaanden vertelden dat ik familieleden in elke fase van de bouw van het monument over de stand van zaken informeerde. Dankzij de filmpjes en foto’s bleven ze op de hoogte van de bouw van het monument.

Monument op het graf van een tiener plaatsen

Op een warme, zonnige zomerdag hebben we het Jasmijn-monument neergezet. De familie en de begraafplaatsbeheerder hielpen de grafsteen naar het graf te verplaatsen. Vader, broers en zus gebruikten ook een schop om de grond voor het monument vrij te maken. Het was een heel mooie, bescheiden plek waar elk gezinslid zijn steentje bijdroeg. Daarna maakte ik een familiefoto van de familie rond de Jasmijn grafsteen. Even weer samen en volledig…

Persoonlijke grafstenen, grafstenen en monumenten

Veel graven zijn nog standaard in Nederland, maar ook hier gaat de trend richting een persoonlijker, unieker en zelfs artistieker exemplaar. Steeds vaker zie je uitvaartkunst op begraafplaatsen gemaakt door een gespecialiseerde uitvaartkunstenaar. Moderne materialen als gekleurd glas, RVS en roeststaal (Cortenstaal) zijn populair.

Eigentijdse persoonlijke grafstenen met speelse vormen van kleur en licht

Die zie je het vaakst op de graven van kinderen of baby’s. Mede dankzij Grafkunst wordt het graf een waardevolle persoonlijke herdenkingsplek voor dierbaren. Begrafeniskunst geeft een artistieke uitstraling met een monument dat speciaal is ontworpen door kunstenaar in overleg met familie en naasten.

Alternatieve uitvaarten, uitvaarten en grafmonumenten

Meer behoefte aan persoonlijke en unieke uitvaarten met nabestaanden

 Cissy van Winden van uitvaartonderneming MargotSiebenlist ((www.margotsiebenlist.nl) ziet een groeiende belangstelling voor alternatieve uitvaarten die niet standaard zijn. Mensen willen crematie. of een begrafenis die recht doet en overeenkomt met een overleden dierbare. Elke begrafenis die Cissy’s verzorgt is nu persoonlijk en op samen vormgegeven.

Grafkunstenaar JeroenStok

 

Dit artikel is geschreven door Jeroen Stok – grafkunstenaar.

Jeroen is van oorsprong beeldhouwer die voornamelijk met staal werkt. Naast uitzonderlijke grafkunst blijft hij zich bezig houden met ‘gewone kunsten’ en kunst in opdracht.De kunst van Jeroen is gestileerd en modern. Kunstwerken zijn vaak verrassend licht van karakter. Roestvrij staal en glas versterken deze transparante look.

Het ontwerpen van monumenten en grafstenen is iets anders dan het maken van gewone sculpturen.

Het samen met familieleden ontwerpen van een uniek en persoonlijk monument is een belangrijk onderdeel geworden van Jeroens artistieke werk.

 Dank voor dit prachtige werk waarin unieke creaties een emotionele betekenis hebben voor uw naasten in hun rouw.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/gedenktekens/bijzonder-tienergraf-met-vlinders/