De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Wat kost een dakraam laten plaatsen?

De kosten voor het dakraam laten plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren. De kosten zijn afhankelijk van het formaat, de montage en de afwerkingskosten. Ook rekent iedere vakman zijn eigen prijs. Gemiddeld kost het plaatsen van een dakraam tussen de 750 en 1250 euro. Dit zijn de maten voor standaard dakramen. Ook maakt het hierbij uit welk materiaal u kiest. Een houten dakraam is goedkoper dan een kunststof dakraam. Bij het kiezen van een dakraam moet u letten op uw dakcontructie. Bij nieuwbouwhuizen bevat het dak om de 60 centimeter een verticale balk. Hierbij moet het dakcontructie worden aangepast.

Wat zijn de voordelen van een dakraam?

U kunt uw huis meer lichtinval geven door het toevoegen van een extra dakraam. Het is natuurlijk van belang dat er voldoende daglicht in uw huis binnenkomt. Het heeft namelijk een positieve invloed op jouw leefomgeving en gezondheid. OU kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een dakraam uw zolder ombouwen tot een extra kamer. Zo kunt u een extra slaapkamer of speelruimte creëren voor de kinderen. Daarom is een dakraam een perfecte oplossing om meer licht in uw huis te halen. Alle voordelen op een rijtje:

  • Meer lichtinval
  • Betere ventilatie
  • Verhoogd de verkoopwaarde van het huis
  • Zolder ombouwen tot extra ruimte

Heeft u een vergunning nodig voor een dakraam?

Voor het plaatsen van een dakraam heeft u geen vergunning nodig. Zolang het dakraam niet boven het dakoppervlak uitsteekt. Voor het plaatsen van het dakraam op een plat dak, achterkant of de zijkant van het huis heeft u sowieso geen vergunning nodig. Wanneer uw woning grenst aan een openbare weg of openbaar gebied dan hebt u sowieso geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumentale, stadspanden en dorpsaanzichten. Een dakraam moet minder dan 60 centimeter uit het dak steken en 50 centimeter van de dakrand liggen om volgens de wet als dakraam te worden gedefinieerd. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet u een vergunning voor een dakkapel aanvragen.

Een kunststof of een houten dakraam?

Wat is het verschil tussen een houten en een kunststof dakraam? Een houten dakraam is authentiek, kosten minder op de korte termijn en goed isolerend door het hout. Maar een houten dakraam vereist wel onderhoud en is minder milieuvriendelijk dan kunststof. Doordat u bijdraagt aan de ontbossing. Een bekend merk is Velux houten dakramen. Een kunststof dakraam heeft nauwelijks onderhoud nodig, is duurzamer doordat kunststof tot wel 3 keer langer mee gaat dan hout en is beschermd tegen vocht en warmte en dus goed bestand tegen het Nederlandse weer. Het nadeel is dan wel dat de kosten op de korte termijn hoger zijn en er verschil in kwaliteit zit onder de verschillende merken.

https://dakramennederland.nl/