De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Welke soorten DNA testen zijn er?

Wil jij een DNA test laten doen omdat je wilt weten of je wel of niet de vader van je kind bent, dan kan dit natuurlijk heel eenvoudig. Toch is dit niet de enige DNA test wie we kennen. Zo kun je namelijk ook een DNA test doen om te achterhalen waar je voorouders vandaan komen. Zo kan het dus heel goed zijn dat jij voor een deel uit italiaans bloed bestaat. Kortom, met DNA komen we een hele hoop te weten. In dit artikel gaan we de verschillende soorten DNA testen met je doornemen en leggen we je ook uit waarom het handig kan zijn om er eentje uit te voeren wanneer je twijfelt. Vooral met de wetenschap dat een DNA test 99,99 procent zekerheid biedt, is het in bepaalde situaties echt de enige uitweg.

DNA test om te bepalen of je familie bent

De meeste gebruikte DNA test die we kennen, is toch wel om te kijken of een kind wel echt van de vader is of dat je misschien toch familie bent van iemand die je enkele jaren geleden uit het oog verloren bent. Vooral dat eerste is voor vele mensen een enorme confrontatie. Mocht namelijk bij de uitslag van de test blijken dat jij niet de vader bent, dan weet je dus gewoon voor de volle honderd procent zeker dat je partner het bed met iemand anders heeft gedeelt. De kans dat het dan ook met de relatie einde verhaal is, die is vrij groot. Om te kunnen bepalen of het daadwerkelijk zo is, dient er eerst een DNA onderzoek te worden gedaan. Dit gebeurt meestal op basis van speeksel. Het speeksel van jou wordt vergeleken met die van de ander en op basis daarvan kan er worden vastgesteld of er overeenkomsten zijn.

DNA test om vast te stellen of je een delict hebt gepleegd

Een andere veelgebruikte DNA test, is om te kijken of je misschien wel de dader bent bij een bepaald delict. De kans dat er namelijk DNA achterblijft van degene die er uiteindelijk voor verantwoordelijk, die is vrij groot. Zo hebben ze namelijk aan één haar al voldoende om het DNA profiel van de dader vast te kunnen stellen en te kunnen vergelijken met die van de verschillende verdachten. Zo kunnen ze vaak ook oudere zaken met de hedendaagse technieken heel goed oplossen. Dus mensen die zich voorgoed vrij wanen, kunnen dus nu alsnog worden opgepakt voor iets wat ze misschien al 10 tot 20 jaar geleden hebben gedaan.