De Dikke Graaf
Image default
Sociaal

Hoe afhankelijk zijn we van onze telefoon?

Er zal niets in je leven zijn, dat je vaker bij je hebt dan je eigen telefoon. Vrijwel direct zul je, in de ochtend, grijpen naar de telefoon om te kijken of je belangrijke dingen hebt gemist. En rustig op het toilet zitten, doen we tegenwoordig ook niet meer. Álles gaat namelijk in combinatie met onze telefoon. Naast dat je er bereikbaar mee bent, is het ook je agenda, je beste vriend en misschien zelfs je werk. Stel je bent bijvoorbeeld een Instagram-influencer, dan kun je moeilijk iets filmen zonder.

 

Onderzoek

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat er in de tien landen, waar telefoons het beste verkocht worden, het gebruik met maar liefst 30 procent is gestegen ten opzichten van 2019. In totaal gebruiken mensen hun telefoon vijf uur pér dag. En dat komt mede door de groei van nieuwe apps, zoals bijvoorbeeld TikTok. Mensen brengen 90 procent meer tijd door op die app, dan ze zouden doen op een andere app. Kijkend naar andere apps, bijvoorbeeld die van Meta, die gaan ook door het dak. Facebook heeft bijvoorbeeld per maand 1,5 miljard actieve gebruikers. Ze maken de software op maat, waardoor gebruikers altijd tevreden erover zijn.

 

Hoe kunnen we minderen?

Veel mensen zullen een haat/ liefde verhouding hebben met hun telefoon. Tijdens het scrollen door Twitter vermaak je je. Maar naderhand heb je spijt, doordat je die tijd veel beter had kunnen spenderen. Mocht je dat gevoel nou vaker hebben? Dan staan hieronder een aantal fijne tips!

– Social media verwijderen. De momenten dat je op Facebook en Instagram zit, voelen die momenten ook prettig? Of ben je er puur om tijd te doden. Mocht dat zo zijn, verwijder ze. Hierdoor zul je merken dat je dagen veel productiever worden. Doordat je simpel weg minder afleiding krijgt.

– Berichten op stil zetten. Natuurlijk, bereikbaar zijn voor je familie, en goede vrienden is ontzettend belangrijk. Maar de kans is groot dat je in vele groepsapps zit. Zorg ervoor dat je die mute. Hierdoor krijg je geen melding, en heb je dus ook geen afleiding meer.

– Geen e-mail apps. Ben je na het werken, alsnog in je vrije tijd bezig met het werk, door bijvoorbeeld onverwachtse mailtjes? Stop hier dan mee. Gun jezelf rust en leg dus die telefoon weg. Doordat je geen e-mails binnen krijgt hoef je er ook niet mee bezig te zijn.

– Telefoon vrije zone. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld je slaapkamer echt is om tot rust te komen. Gebruik om wakker te worden – een ouderwetse – wekker, en lees vlak voor het slapen een boek. Doordat je geen blauw licht binnen krijgt, zul je veel lekkerder en rustiger slapen.

https://sycade.com/software-op-maat