De Dikke Graaf
Image default
Sociaal

Tips om je relatie in stand te houden

Bijna niemand heeft een relatie waarbij alles vlekkeloos verloopt. Iedereen heeft wel eens ruzie binnen een relatie. In deze blog ga je wat tips lezen die je kunt toepassen om je relatie gezonder te maken.

Kritiek gebruiken

Geeft je partner vaak kritiek over jou? Dit is waarschijnlijk niet voor niks. Er zit altijd wel een kern van waarheid in, ook al zie je die zelf niet. Vraag je partner om een paar kritiek punten duidelijk uit te leggen. Zo kun je zelf eens rustig na gaan of je je gedrag ergens kunt veranderen, maar doe dit dan ook echt! Zijn er kritiekpunten die voor jou moeilijk zijn? Praat hier dan over met je partner en probeer tot een compromis te komen.

Praten over gevoelens

In veel relaties vinden mensen het moeilijk om over hun gevoelens te praten. Zit je ergens mee? Praat er dan gewoon over. Als je dit niet doet ga je alles oppotten en zal er een moment komen dat de emmer over loopt. Het beste kun je praten over gevoelens voordat je boos wordt, want anders ga je de ander beschuldigen waardoor er een ruzie ontstaat. Heb je het gevoel dat de ander ergens mee zit? Vraag dit dan gewoon! Zo voorkom je dat de ander iets op gaat kroppen en zo voelt de ander zich ook gezien. Ook al is het een moeilijk onderwerp om over te praten, zoals toxische mensen binnen de vriendengroep van je partner. Probeer dit gewoon voorzichtig aan te kaarten, en zorg ervoor dat je de ander niet aanvalt hiermee.

Maak tijd voor elkaar

Zorg dat je tijd voor elkaar maakt. Tijd is heel belangrijk in onze samenleving, daarom verdient jouw partner dit ook. Wil je iets gaan doen met je partner denk dan aan de vraag: hoe en waarmee maak ik jou gelukkig? Hiermee beïnvloed je het samenzijn positief. Houd je partner van yoga? Geef dit dan eens een kans, en misschien wordt dit dan jullie wekelijkse activiteit. Als je elkaar niet zo vaak ziet, zorg dan dat je online contact met elkaar op neemt. Stuur door de dag eens een berichtje naar je partner over hoe het gaat. Dit zorgt er weer voor dat de communicatie op gang blijft en dat de ander zich gehoord voelt.

Ruzies

Ook al gebruik je de bovenstaande tips, kan het altijd zo zijn dat er een ruzie ontstaat. Maar hou dan een paar dingen in je achterhoofd. Vecht ruzies niet uit tot het bittere eind. Ken de zwakke plekken van je partner en jezelf, zodat het niet uit de hand loopt. Ga dan liever voor je geluk dan voor je gelijk. Tel een keer tot tien en trek je terug uit de ruzie. Maar zorg wel dat je het echt oplost. Als het niet goed wordt uitgesproken zijn er mensen die dagenlang voor elkaar zwijgen. Probeer dit te doorbreken en maak het goed met elkaar. Dit heeft allemaal weer te maken met het praten over gevoelens. Let er op dat het goedmaken niet hetzelfde is als de schuld op je nemen of erkennen dat je fout zat. Het goedmaken houdt in dat je laat zie dat je weer normaal met elkaar om kunt gaan ondanks dat jullie ruzie hebben gehad.