De Dikke Graaf
Image default
Wonen

De verschillen tussen een akoestische en elektrische piano

Er bestaan twee soorten piano’s: de akoestische piano en de elektrische piano. Beide piano’s hebben hun eigen voordelen en verschillen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee soorten piano’s bespreken en de voordelen van een akoestische piano nader bekijken.

De geluidskwaliteit

Ten eerste is er het verschil in geluidskwaliteit. Een akoestische piano heeft een uniek geluid dat wordt geproduceerd door de trillingen van de snaren en de resonantie van de klankkast. Het geluid van een akoestische piano is natuurlijk en warm, en kan variëren van zacht en subtiel tot luid en krachtig. Aan de andere kant produceert een elektrische piano geluid door middel van digitale samples van een akoestische piano. Hoewel de geluidskwaliteit van een elektrische piano zeker goed kan zijn, kan het nooit hetzelfde natuurlijke geluid van een akoestische piano benaderen.

De gevoeligheid van de toetsen

Een ander verschil tussen deze twee soorten piano’s is de aanslag. Bij een akoestische piano beïnvloedt de druk die op de toetsen wordt uitgeoefend de hoeveelheid energie die aan de snaren wordt doorgegeven. Dit betekent dat een pianist verschillende nuances kan creëren in het geluid, afhankelijk van hoe hard of zacht hij of zij de toetsen indrukt. Bij een elektrische piano werkt het anders; hier bepaalt de ingebouwde elektronica hoe luid het geluid zal zijn. Het is mogelijk om de gevoeligheid van de toetsen aan te passen, maar dit zal nooit exact hetzelfde zijn als bij een akoestische piano.

Het onderhouden van de akoestische piano

Een ander belangrijk verschil is de onderhoudsbehoefte. Een akoestische piano heeft regelmatig onderhoud nodig, zoals het stemmen van de snaren en het controleren van de mechanische onderdelen. Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte waar de piano staat te reguleren, om schade aan de houten onderdelen te voorkomen. Bij een elektrische piano zijn deze onderhoudskosten veel lager. Een elektrische piano hoeft niet gestemd te worden en de onderdelen zijn minder gevoelig voor veranderingen in de omgeving.

Prijsverschillen

Ten slotte is er het verschil in prijs. Over het algemeen zijn akoestische piano’s duurder dan elektrische piano’s. Dit komt omdat een akoestische piano uit meer onderdelen bestaat en vaak handmatig wordt vervaardigd. Bovendien kan de prijs van een akoestische piano variëren afhankelijk van de grootte, de afwerking en de kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt.

Maar ondanks deze verschillen biedt een akoestische piano vele voordelen die niet kunnen worden geëvenaard door een elektrische piano. Bent u op zoek naar een akoestische of een elektrische piano? Kom dan langs bij Schumer in Hengelo of neem een kijkje op www.schumer.nl.