De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Alles wat je wilt weten over het eindexamenjaar

Sta jij aan de vooravond van je eindexamenjaar, dan heb je een spannende periode voor de boeg. Een jaar waarin je het gevoel hebt dat je aan veel verwachtingen moet voldoen en waarin onzekerheid en faalangst al eens de kop kunnen opsteken. Toegegeven, het is dan ook een heel bijzonder jaar dat de langverwachte afronding van je opleiding betekent en dat een nieuw hoofdstuk in je leven aankondigt. Om je een volledig beeld te geven van wat je kunt verwachten en hoe je dit eindexamenjaar het beste kunt doorkomen, maakten we graag even onderstaand overzicht.

Hoe ziet je eindexamenjaar eruit?

Tijdens je eindexamenjaar ga je natuurlijk gewoon nog les volgen zoals andere jaren, daar verandert op zich niets aan. Wat wel verandert, is dat je doorheen het jaar een aantal examens zult voorgeschoteld krijgen die de bedoeling hebben om je naar de eindmeet ven je opleiding te loodsen. Nu is het moment aangebroken om aan te tonen dat je wat je geleerd hebt ook voldoende kent en beheerst.

Het schoolexamen

Tot ongeveer eind maart zul je op school een aantal tentamens moeten afleggen die allemaal samen je eindcijfer gaan bepalen. Welke schoolexamens je moet afleggen en in welke mate die bepalend zijn voor je schoolexamencijfer kun je op je school zelf navragen en dat al van bij het begin van het schooljaar.

Het Centraal Examen

Naaste de schoolexamens moet iedere eindexamenjaarstudent ook deelnemen aan het zogenaamde Centraal Examen. Dit examen vindt plaats in mei en is voor iedere student binnen een bepaalde opleiding hetzelfde. 

De praktijkexamens

De praktijkexamens zullen niet voor iedere student deel uitmaken van het eindexamenjaar. Dit zal enkel het geval zijn als je koos voor een opleiding die specifieke beroepsvaardigheden vereist. In dit geval zul je die vaardigheden tijdens het eindexamenjaar moeten aantonen.

Handige tips voor de beste resultaten

Maak werk van een goede planning

Je wordt tijdens je eindexamenjaar aan veel druk en spanning onderworpen. Een goede manier om hiermee om te gaan, is het maken van een goede en vooral haalbare planning. Zo weet je precies wanneer je wat moet studeren en ben je er zeker van dat je, op het moment van het examen, alle leerstof voldoende hebt kunnen instuderen. Een goede planning biedt rust en dat heb je nu meer dan ooit nodig.

Oefen je examens

Oefenexamens geven je de perfecte mogelijkheid om na te gaan hoever je staat met het opnemen van de te kennen leerstof. Ze zijn een goede manier om je kennis te peilen en geven je inzicht in waar je nog dieper moet op ingaan voor de best mogelijke resultaten.

Wat als je niet slaagt?

Een eindexamenjaar brengt heel wat spanning en stress met zich mee en dat kan je al eens parten gaan spelen. Je bent niet tijdig aan je voorbereiding begonnen, je hebt een verkeerde studiemethode of een bepaalde gebeurtenis leidde tot minder goede resultaten. Als je je eindexamenjaar niet op een manier hebt kunnen afronden die leidt tot het felbegeerde diploma, is er nog geen reden tot paniek. Iedereen verdient een tweede kans en dat is hier niet anders. Dankzij de mogelijkheid tot herexamens krijg je een nieuwe kans.