De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Een erkende assistentiewoning? Voordelen voor iedereen!

Staat u op punt om een assistentiewoning of serviceflat te kopen of te huren? Of u nu deze woning gaat bewonen of het eerder ziet als een investering, het kopen van een erkende assistentiewoning is altijd een goed idee. Er zijn tal van voordelen aan verbonden die we graag voor u op een rijtje zetten.

Wat is een erkende assistentiewoning eigenlijk?

Als we spreken over een erkende assistentiewoning, dan hebben we het over een assistentiewoning die gekoppeld is aan een wettelijk kader. Het betekent dat de residentie en dienstverlening moet voldoen aan regels en richtlijnen die door de overheid zijn opgelegd. Kiezen voor een erkende assistentiewoning betekent dus eigenlijk opteren voor zekerheid. Als bewoner kunt u van een bepaalde kwaliteit uitgaan, terwijl je als investeerder de zekerheid hebt dat de uitbating en het beheer volgens de regels van de kunst verlopen.

De voordelen van een erkende assistentiewoning als bewoner

Als (toekomstige) bewoner biedt een erkende assistentiewoning niet enkel zekerheid. U kan er zeker van zijn – als u bijvoorbeeld een luxueus project als Cypres in Knokke opteert – dat de serviceflat hoogwaardig is afgewerkt en meteen bewoonbaar is. Zo wint u tijd.

De infrastructuur van een assistentiewoning is helemaal voorzien op jouw noden. Dit geldt voor de woning zelf die op maat van senioren is, maar ook heel wat diensten zijn inbegrepen in de basisdienstverlening die voor iedere bewoner beschikbaar is zoals: 

 • De beschikbaarheid van de woonadviseur
 • De organisatie van de permanentie en de crisis- en overbruggingszorg
 • De toegangscontrole en gebruik van het oproepsysteem
 • Het gebruik en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten
 • De organisatie van evenementen en ontspanningsactiviteiten
 • Plaatsbeschrijving bij in- en uittreding
 • De verzekering van de gemeenschappelijke delen:
  • De eigen Keuken / Brasserie
  • Fitness- en kineruimte
  • Bibliotheek
  • Onthaal/Receptie
  • Lounge en zithoek

Een antwoord op al uw noden … die u het leven aangenamer en makkelijker maken.

In een erkende assistentiewoning is er ook steeds een woonassistent aanwezig. Dit is dé contactpersoon voor al uw vragen en de persoon die uw zorgnoden gaat coördineren en realiseren. Bovendien heeft u de zekerheid van 24/7 ondersteuning en is er zelfs een noodknop voorzien bij acute problemen.

Erkende assistentiewoningen vormen een garantie op sociale contacten

Zit- en loungehoek gemeenschappelijke ruimte van Erkende Assistentiewoningen

De gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten lenen zich uitstekend tot een praatje en zo voort. Vaak worden er ook heel wat activiteiten georganiseerd, van het spelen van spelletjes tot uitstapjes. Zo geniet u van sociaal contact wanneer u er nood aan heeft, maar kan u zich terugtrekken en genieten van uw privacy.

 

Een assistentiewoning als perfecte investering

Niet enkel bewoners kunnen genieten van de voordelen van een erkende assistentiewoning, ook voor investeerders vormt het een interessante optie. Het verhuren van een assistentiewoning valt niet onder de woninghuurwetgeving, waardoor u uw handen vrij heeft. Bovendien is de gemiddelde huurperiode van een assistentiewoning een stuk langer dan bij een klassieke huurder. Voelt u de nood om uiteindelijk zelf de assistentiewoning te betrekken, dan kan dat ook.

Fiscaal aantrekkelijk

Investeren in een erkende assistentiewoning betekent ook genieten van fiscale gunstmaatregelen. Daarnaast neemt de operator ook de zorg van het verhuren van u over. Investeren in assistentiewoningen doet u aan 12% BTW, wanneer u deze ter beschikking stelt van een erkende beheerder.

Bovendien betaalt u geen belastingen op de huurinkomsten van zorgvastgoed en ook de meerwaarde wordt fiscaal gunstig behandeld.

Zekerheid op meerwaarde

Vastgoed is altijd stabiele belegging met de nodige zekerheid. Zorgvastgoed is fiscaal aantrekkelijk, biedt een mooie huuropbrengst en er is meerwaarde bij verkoop. U stelt uw vermogen dus veilig met een aantrekkelijk en duurzaam rendement. En hoewel de prijzen van vastgoed best pittig zijn, was investeren in zorgvastgoed nooit interessanter. U geniet immers van bijzonder lage rentetarieven, terwijl de huurprijzen blijven stijgen. Met de huuropbrengsten dekt u ruimschoots de kosten van de aankoop. Van een verstandige investering gesproken!

 

https://www.serviceflatknokke.be/nl/erkende-assistentiewoningen/