De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Haardhout vinden: waar moet je op letten?

Als je een open haard of houtkachel hebt, dan weet je dat het vinden van geschikt haardhout van groot belang is. Goed haardhout zorgt namelijk voor een optimale verbranding en een aangename warmte. Maar hoe vind je nu geschikt haardhout? In deze blog geven we je een aantal tips om het juiste hout te vinden.

Welke soorten haardhout zijn er?

Er zijn verschillende soorten haardhout die je kunt gebruiken. De meest voorkomende soorten zijn:

 

  • Eikenhout: dit is een hardhouten soort die langzaam brandt en veel warmte afgeeft. Eikenhout heeft een mooie vlam en geeft weinig rook af.

 

  • Beukenhout: dit is ook een hardhout soort die langzaam brandt en veel warmte afgeeft. Haardhout beuken heeft een mooie vlam en geeft weinig rook af.

 

  • Berkenhout: dit is een zachthout die snel brandt en een mooie vlam geeft. Berkenhout geeft wel iets meer rook af dan eiken- en beukenhout.

 

  • Essen- en elzenhout: dit zijn ook hardhoutsoorten die langzaam branden en veel warmte afgeven. Haardhout essen heeft een mooie vlam en geeft weinig rook af.

Welke kwaliteiten hebben deze soorten?

Elke houtsoort heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo is eikenhout een harde houtsoort die langzaam brandt en veel warmte afgeeft. Het is een ideaal hout voor een lange winteravond. Beukenhout heeft dezelfde kwaliteiten als eikenhout, maar heeft een iets lichtere kleur. Berkenhout is een zachte houtsoort die snel brandt en een mooie vlam geeft. Het is ideaal als aanmaakhout of voor een kortere verbranding. Essen- en elzenhout zijn ook hardhoutsoorten die langzaam branden en veel warmte afgeven. Ze hebben een mooie vlam en geven weinig rook af.

Waar moet je op letten bij het vinden van geschikt haardhout?

Als je op zoek gaat naar geschikt haardhout, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder geven we je een aantal tips:

 

  • Droog haardhout: zorg ervoor dat je gedroogd haardhout hebt. Nat hout brandt namelijk niet goed en geeft veel rook af. Het beste is om het hout minimaal een jaar te laten drogen.

 

  • Geen behandeld hout: gebruik geen behandeld hout zoals geïmpregneerd hout of hout dat geverfd is. Dit geeft schadelijke stoffen af bij verbranding.

 

  • Geen hout met noesten: hout met knoesten brandt minder goed en geeft meer rook af.

 

  • Geen te dik hout: gebruik geen te dik hout in een open haard of houtkachel. Het hout moet goed kunnen branden en niet te langzaam verbranden.

 

  • Geen te dun hout: gebruik ook geen te dun hout. Dit brandt te snel en geeft minder warmte af.

 

  • Hout opslaan: sla het haardhout op een droge plek op, bijvoorbeeld onder een afdak. Zo blijft het hout droog en kun je het op elk moment gebruiken.