De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Het restylen van je huis – hoe pak je dat aan?

Je zult het vast wel eens hebben meegemaakt. Je kijkt thuis om je heen en je weet het even niet meer. Er zijn dingen die je wel mooi vindt, en dingen die je tegenstaan. Je wilt iets anders, maar weet niet precies wat. Het restylen van je huis: hoe pak je dat nou aan?

 

Stap 1: Bepaal je doelen

Voordat je begint met het restylen van je huis, is het belangrijk om te bepalen wat je precies wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een andere sfeer creëren, of juist meer opbergruimte? Door je doelen te bepalen, kun je gerichter zoeken naar oplossingen.

Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Meer licht in huis: je huis voelt wat donker en somber aan, en je wil meer ruimtelijkheid creëren.
  • Gezelligheid en sfeer: je huis staat vol met functionele spullen, maar als je binnen komt heb je geen thuisgevoel. Je bent op zoek naar samenhang en sfeer.
  • Functionaliteit: Je hebt een mooie ruimte, maar door de jaren heen zijn er steeds meer dingen bij gekomen. Je kookt er, eet er, je wil er ontspannen en de kinderen willen er ook kunnen spelen. Je bent op zoek naar structuur en functionaliteit.

Stap 2: Analyseer de situatie

Overweeg wat je wilt veranderen: Ben je ontevreden over de huidige staat van het interieur? Waar ligt dan het probleem? Is er bijvoorbeeld te weinig opbergruimte, of past de stijl niet bij je wensen? Door te overwegen wat je wilt veranderen, kun je beter bepalen wat je doelen zijn en wat je allemaal in een keer kunt en wilt aanpakken.

Houd rekening met de grootte en de stijl van de ruimte: Overweeg hoe je het beste gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte en wat voor stijl het beste past bij de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kiest voor kleinere meubels in een kleine ruimte, of juist voor een landelijke stijl in een ruimte met hoge plafonds.

Door de doelen duidelijk te omschrijven ontstaat er structuur. Je bepaalt wát je wil gaan doen en wanneer je dat klaar wil hebben.

Stap 3: Bepaal je budget

Nu je heldere doelen hebt gesteld, is het belangrijk om te gaan kijken naar het bedrag dat je daaraan wilt uitgeven. Dit helpt je straks om keuzes te maken. Zet op een rijtje waar je geld aan wilt uitgeven en welke posten eventueel iets mogen uitlopen en waar je eventueel kunt besparen. Dé perfecte bank van een goede kwaliteit kan zo 15 jaar meegaan – dan kan het ineens geoorloofd zijn om iets meer geld uit te geven, terwijl die houten kast best nog heel mooi staat als je hem een andere kleur geeft.

Stap 4: Zoek inspiratie

Je weet nu ongeveer wat je wilt bereiken, wat je wil aanpakken en wanneer je resultaten van het restylen van je huis wilt zien. Nu is het belangrijk om te gaan kijken naar hoe je dat het beste kunt doen. Inspiratie opdoen kun je op veel manieren. Bezoek een mooie interieurzaak of maak gebruik van moodboards of scrapbooks waarin je ideeën verzamelt voor het nieuwe interieur. Zo kun je gemakkelijk zien wat bij elkaar past en wat niet.

Dit is ook een goed moment om advies over het restylen van je huis in te gaan winnen. Je kunt heel veel werk zelf doen, maar een professional die met een frisse blik naar jouw plan kijkt, komt vaak op verrassende ideeën. Daarnaast hebben mensen die kleur- en interieuradvies geven heel veel ervaring in het neerzetten van een bijzonder interieur met een fijne sfeer.