De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Hoe een bloedvlek uit het matras te krijgen?

Bloedvlekken zijn een van de meest hardnekkige vlekken. Wanneer u bloedvlekken op het matras opmerkt, kunt u die het beste meteen verwijderen. Omdat bloedvlekken o.a. uit eiwit bestaan, mag u ze op geen enkele manier met heet water verwijderen. Als u heet water gebruikt, dan zal het bloed zich nog sterker aan het matras gaan hechten.

Wat kunt u wel doen om een bloedvlek te verwijderen?

Drenk een doek in koud water en probeer de vlek weg te deppen. Wrijf nooit in een cirkel. Hierdoor wrijven de bloeddeeltjes in de vezels van het materiaal. Als de vlekken hardnekkig zijn en moeilijk te verwijderen, probeer dan een van de volgende huisremedies

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide wordt vaak gebruikt in het huishouden omdat het zowel een eerste hulpmiddel als een bleekmiddel voor de was is. Het wordt over het algemeen geclassificeerd als een oxiderend middel, wat betekent dat het in water en zuurstof kan afbreken: dit is in feite hoe het helpt uw vlek aan te pakken. De 3%-oplossing die in drogisterijen wordt verkocht, is uiterst geschikt om bloedvlekken te helpen verwijderen. Bovendien staat het erom bekend dat het vriendelijk is voor alle soorten stof, gekleurd of niet.

Zout

De mogelijkheid om bloedvlekken te verwijderen is enigszins beperkt in situaties waarin het om oud, gedroogd bloed gaat. Wanneer de bloedvlek nog nat is, dan kun u deze met een pasta van zout en water behandelen voordat ze opdroogt. Het mengsel moet direct op de vlek worden aangebracht.

Azijn

In het algemeen is het proces om bloedvlekken te helpen verwijderen d.m.v. azijn relatief eenvoudig; de kunst is ook hier om te proberen de vlek zo snel mogelijk te verwijderen voordat deze opdroogt. Als de vlek opdroogt kan het veel moeilijker worden om ze te laten verdwijnen, vooral na 24+ uur. Witte azijn is een van de meest toegankelijke items in uw huis om bloedvlekken te helpen verwijderen. Voordat het bloed opgedroogd, giet u de azijn op de vlek en laat u het middel 5-10 minuten intrekken terwijl u de vlek dept met een vochtige doek. U kunt dit proces zo vaak herhalen als nodig is totdat de vlek weg is.

Chloorbleekmiddel

Chloorbleekmiddel is een zeer effectief product voor het verwijderen van bloedvlekken. Het moet echter met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt, omdat het de natuurlijke kleur van de stof kan bederven en vervagen en de vezels van de stof tijdens het proces kan verzwakken. Volg de instructies op de fles om de beste resultaten te krijgen. Vermijd het gebruik van chloorbleekmiddel op delicate stoffen zoals tapijten en beddenlakens. Als u geen chloor wilt gebruiken, kunt u waterstofperoxide of ammoniak als alternatief gebruiken.

Maïszetmeel

Er zijn veel producten op de markt die kunnen worden gekocht om bloedvlekken te verwijderen, maar als u maïzena in huis hebt, kun u hier snel iets mee doen. Maak een pasta met water en maïzena en wrijf deze voorzichtig op de vlek. Laat de vlek opdrogen en verwijder de resten met een zachte borstel. U kunt deze methode zo vaak herhalen als nodig is. Dit proces is zeer geschikt voor oude vlekken

Cola

Cola is een uitstekende vlekverwijderaar vanwege zijn fosfor- en koolzuurconcentratie. Laat de cola op de vlek inweken voordat het bloed opdroogt.

Zuiveringszout

Elk huishouden heeft wel wat zuiveringszout in de kast liggen, waardoor het een van de meest toegankelijke schoonmaakmiddelen is. Om het te gebruiken, mengt u vier eetlepels met ¼ kopje water om opgedroogde bloedvlekken te helpen verwijderen. Laat de pasta inwerken en opdrogen op de stof gedurende minstens 30 minuten en tot hoelang het ook duurt om het opgedroogd bloed te verwijderen.

Vleesvermalser

Het zal u misschien verbazen dat vleesvermalser op deze lijst staat, maar dit product blijkt snel en efficiënt te werken bij het behandelen van opgedroogde bloedvlekken. Vleesvermalser werkt volgens een zeer eenvoudig principe. Vleesvermalser wordt gebruikt om het vlees nog lekkerder te maken doordat het de eiwitten afbreekt en zo het vlees malser maakt. Aangezien eiwitten in het bloed verantwoordelijk zijn voor de vorming van hardnekkige vlekken, is vleesvermalser een geschikt vlekverwijderaar. U dient het product op de vlek aan te brengen, deze af te dekken en een uur te laten intrekken. Daarna dept u de vlekt met een droge handdoek. Zuig het resterende product op met een stofzuiger en zorg er ten slotte voor dat u de resten waterstofperoxide en ammoniak verwijdert.

Voor elke reinigingsmethode geldt dezelfde regel: laat de behandelde vlek goed aan de lucht drogen voordat u het opnieuw gebruikt. Tot slot, willen we nog opmerken dat u uw matras nog beter kunt beschermen als u een matrasbeschermer aanschaft. De beste matrasbeschermers beschermen uw matras tegen bloed en andere vloeistoffen, maar ook tegen per ongeluk gemorst voedsel dat vlekken kan achterlaten op de toplaag. Natuurlijk zal een enzymreiniger van hoge kwaliteit u helpen, maar waarom zou u niet investeren in een matrasbeschermer of zelfs een matrastopper om de levensduur van uw matras wat te verlengen?

Bij Hypnia vindt u in een paar klikken een geschikte matrasbeschermer of topdekmatras. Alle Hypnia producten worden gratis tot aan de deur geleverd en voor matrassen en toppers biedt Hypnia 120 nachten om ze uit te proberen en u te overtuigen. Hypnia vergoedt of ruilt topdekmatrassen en matrassen om zonder voorwaarden of verborgen kosten. Als u online bestelt bij Hypnia heeft u niets te verliezen!