De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Is jouw zwembad al klaar voor gebruik

De zomer komt er al bijna weer aan, dus is het tijd om na te denken over je zwembad. Wanneer de zon gaat schijnen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk gebruik maken van je zwembad! Maar hoe maak je je zwembad zo snel mogelijk zomerklaar? Je moet je zwembad schoonmaken, de technische systemen onderhouden en onder andere zwembadzout gebruiken. Onderstaande stappen zullen je helpen met het voorbereiden van je zwembad op de zomer.

Het schoonmaken van je zwembad

Waarschijnlijk is je zwembad afgedekt geweest met een winterzeil. Verwijder deze dan ook eerst en maak hem goed schoon voordat je hem opbergt. Vervolgens kun je aan de slag met een netje om alle grote vuil stukken uit het water te vissen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je alle winterdrijvers en gizmo’s eruit halen. Ook moet je alle winterpluggen uit de stofzuigeraansluitingen en inspuiters halen. Maak vervolgens de schimmels schoon met een kunstofreiniger en verwijder de viezigheid uit de skimmermanden. Gebruik daarnaast een waterlijn reiniger om de kalkaanslag te verwijderen van de liner. Vergeet ook niet je zwembadzout van Strooizout Gigant.

Check de technische systemen

Zo, nu is je zwembad schoon, maar nog niet helemaal klaar voor gebruik. Het is belangrijk dat je alle technische systemen checkt voordat je een duik neemt. Start met de zwembadfilter en kijk of de pomp nog goed functioneert. Filter het water ongeveer twaalf uur totdat het echt helemaal schoon is. Check ook goed of de inlaten niet verstopt zijn. Als het goed is heb je deze bij de vorige stap gereinigd, maar controleer goed of er geen vuil meer in zit. Deze zorgen er namelijk voor dat het water dat uit het zwembad spat wanneer je een bommetje maakt weer terugstroomt.

Desinfecteer je zwembad

Veel mensen gebruiken nog steeds chloor om hun zwembad te desinfecteren. Tegenwoordig is het gebruik van zwembadzout ook erg populair. Dit proces heet zoutelektrolyse. Hierbij wordt zout gebruikt in plaats van chloor om je zwembad te desinfecteren. Het zout wordt hierbij opgesplitst in natrium en chloride door middel van een elektrode. Het natrium bindt zich aan het water en de chloride zorgt voor de desinfectie. Een voordeel hiervan is dat wanneer de chloride is uitgewerkt, deze zich weer opnieuw hecht aan het natrium. Zo gaan er geen stofjes verloren en kan het proces meerdere malen herhaald worden. Een ander voordeel is dat huidirritaties een stuk minder worden, omdat er veel minder chloor in het zwembad zit. Een ideale oplossing om je zwembad mee schoon te maken dus! Zorg wel dat je goed nagaat welk zout voor jouw zwembad geschikt is. Laat je dus goed informeren door een specialist voordat je hiermee aan de slag gaat.