De Dikke Graaf
Image default
Tech

Wat is voor jouw machine de beste tandheugel?

Een tandheugel is een werktuigelijk bestandsdeel welke regelmatig gebruikt wordt in systemen voor het omzetten van draaibewegingen in lineaire bewegingen en voor het overbrengen van vermogen. Deze tandheugel bestraat uit een staaf van staal met tanden welke speciaal zijn ontworpen om te laten passen bij de tanden van een tandwiel. Doordat de tandheugel lineair beweegt wordt de draaibeweging van het tandwiel omgezet in een lineaire beweging.

Afhankelijk van de toepassing waarvoor ze moeten dienen zijn tandheugels in veel verschillende maten te verkrijgen. Voor het verstellen van (bureau)stoelen of het openen / sluiten van deuren en ramen of het positioneren van medische apparatuur zijn bijvoorbeeld tandheugels van 500mm uiterst geschikt. Dit soort tandheugels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, de meest voorkomende zijn kunststof, roestvrijstaal en staal. De laatstgenoemde hebben de hoogste belastingcapaciteit en zijn daarnaast ook het meest duurzaam. Kunststof tandheugels zijn voor toepassingen waarbij het verminderen van slijtage en/of geluid van belang is zeer geschikt. De roestvrijstalen tandheugels worden veelal gebruikt wanneer corrosiebestendigheid (chemische aantasting) een rol speelt.

Daarnaast is het bij tandheugels van belang om andere factoren mee te laten wegen. Denk hierbij aan de hoogte van de belasting, nauwkeurigheid en snelheid. Een belangrijk begrip waar tandheugels mee te maken hebben zijn ‘’spoedwaarden’’. Deze spoedwaarden geven aan hoeveel millimeter de tandheugel beweegt bij het draaien van het tandwiel. Simpel gezegd heeft een hoge spoedwaarde een hogere rotatiesnelheid maar kan dit wel invloed hebben om de nauwkeurigheid. Hiervoor speelt de kwaliteit van de tandheugel ook een rol. Want deze beïnvloed de prestaties en de duurzaamheid.

Ook hebben tandheugels verschillende voordelen. Zo is een belangrijk voordeel dat ze een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen bieden wanneer rotatiebewegingen omgezet worden in lineaire bewegingen. Dit is dus van groot belang wanneer een nauwkeurige plaatsing vereist is. Dit is dus uiterst geschikt voor CNC-machines waarbij de plaats van het gereedschap ten opzicht van het de werkmachine uiterst nauwkeurig moet zijn.      

Daarnaast heeft een tandheugel een hoge mate van efficiëntie, gemiddeld bedraagt deze efficiëntie meer dan 90%. Dit houdt in dat de energie die wordt overgedragen door het tandwiel welke wordt omgezet in de lineaire beweging van de tandheugel 90% of meer betreft. Hierdoor zijn tandheugels uiterst geschikt voor toepassingen waarbij de efficiëntie van de energie hoog moet liggen, zoals bijvoorbeeld bij elektrische auto’s.

 

https://https://www.machinefabriekkrimpen.nl/producten/tandheugel/