De Dikke Graaf
Image default
Winkelen

Waarom kun je beter collageen pillen kopen?

Collageen pillen worden steeds populairder. Loop maar eens je dichtstbijzijnde gezondheidswinkel, supplementen winkel of zelfs beauty gangpad binnen en je ziet vele collageen tabletten en pillen liggen.

Maar al die zichtbaarheid gaat gepaard met veel verkeerde informatie – evenals, ahum, minder ideale producten en misleidende beweringen. Daarom hebben we besloten het allemaal voor je op een rijtje te zetten. Hier alles wat je moet weten over collageen pillen en tabletten. 

Wat zijn collageen tabletten?

Collageen in collageen tabletten is een familie van eiwitten die de meest voorkomende eiwitten in het dierenrijk vormen. In feite zijn er ten minste 28 soorten collageen2 die we kennen in gewervelde dieren (ja, ook in onszelf), maar de typen I, II en III komen het meest voor in het menselijk lichaam.

De rol van collageen in het lichaam is zowel eenvoudig als complex (op celniveau): Het helpt de structuur te maken van onze huid, botten, kraakbeen en spieren, met als doel de weefsels elastischer te maken en uit te rekken (het houdt de huid dus bijvoorbeeld jong en soepel).

Waarom zijn collageen tabletten nuttig?

We maken eigenlijk onze eigen voorraad collageen, via de fibroblasten van onze cellen (aangenomen dat ze de aminozuren en andere vereiste voedingsbouwstenen hebben die ze nodig hebben). In feite wordt het gedurende het hele leven door het lichaam gemaakt; maar het neemt ook af met de leeftijd, en je natuurlijke niveaus kunnen ook verminderen door omgevingsfactoren en stressoren, zoals schade door de zon en suikerrijke diëten. Je kunt dit verlies eventueel aanvullen met collageen tabletten.

Welke rol spelen collageenpillen?

Dit is waar collageenpillen om de hoek komen kijken: collageen tabletten zijn gemaakt van een afgebroken, verteerbare vormen van collageen (afkomstig van zaken als koeien, vissen en kippen), meestal in poedervorm. Deze worden vaak aangeduid als gehydrolyseerd collageen, collageenhydrolysaat, collageenpeptiden of gelatine.

Aminozuren

De peptiden in collageenpillen bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van alle eiwitten. Er zijn naar schatting 20 tot 22 aminozuren die elk eiwit in het menselijk lichaam vormen, waaronder arginine, glutaminezuur, lysine, proline en tyrosine.

We moeten er echter rekening mee houden dat collageen geen volledig eiwit is – dat wil zeggen dat het weinig of niet alle 9 essentiële aminozuren bevat (fenylalanine, valine, tryptofaan, threonine, isoleucine, methionine, histidine, leucine en lysine) die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Het bevat echter meestal een bepaalde hoeveelheid van al deze stoffen, behalve tryptofaan. En collageen kan absoluut nog steeds mensen helpen aan hun dagelijkse eiwitinname te voldoen.

Voordelen van collageen pillen voor de huid

Onderzoek toont steeds meer aan dat collageen pillen de huid op een paar belangrijke manieren ondersteunen. De twee belangrijkste lagen waaruit de huid bestaat zijn de opperhuid en de lederhuid. De lederhuid bevat fibroblasten, dat zijn cellen die elastine en collageen produceren.

Om de huid normaal te laten functioneren en er jeugdig uit te laten zien, moet de structuur van de lederhuid behouden blijven, maar naarmate we ouder worden lijdt de structuur eronder omdat verouderde fibroblasten minder collageen produceren. Dit resulteert in tekenen van veroudering, zoals verslapping en fijne lijntjes, die meestal het meest opvallen in het gezicht en daarom zijn collageen tabletten een nuttige aanvulling.

Als de productie vertraagt, kan een collageen pilletje helpen de natuurlijke productie van het lichaam te ondersteunen. Het kan helpen bij huidrimpels, door de huid een van zijn basis ingrediënten te geven om stevig en strak te blijven.

Gehydrolyseerde collageen pillen kopen

Onderzoek laat zien dat collageenpillen de elasticiteit van de huid en de dichtheid van het huidcollageen kunnen ondersteunen. Hoe? Gehydrolyseerde collageenpillen blijken de natuurlijke productie van collageen en andere moleculen waaruit de huid bestaat, zoals elastine en fibrilline, te helpen bevorderen.

Gehydrolyseerd collageen pillen zijn vooraf verteerd, zodat het niet door de eerste vertering in het spijsverteringskanaal gaat. De collageen fragmenten kunnen zo worden opgenomen en door het hele lichaam circuleren om hun werking uit te oefenen en dit is waarom collageen tabletten de beste keuze kunnen zijn.