De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Schimmel op de raamkozijnen, wat doe je daartegen?

Schimmel op je raamkozijnen: het is iets wat je liever kwijt dan rijk bent, maar het kan natuurlijk iedereen overkomen. Over het algemeen is schimmel op de ramen goed te behandelen, zeker als je de juiste producten gebruikt. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je het probleem tijdig aanpakt, omdat het je leefcomfort anders negatief kan beïnvloeden. Hiervoor is de service van een reinigingsdienst als Lavos Reiniging BV dan weer aangeraden.

Hoe behandel je schimmel op raamkozijnen nu het beste? Hieronder lees je meer over de beste huismiddeltjes en professionele methodes!

3 manieren om schimmel op raamkozijnen aan te pakken

1. Schimmel behandelen met soda

Een van de goedkoopste en veiligste manieren om schimmel op raamkozijnen te verwijderen, is door een soda-oplossing te gebruiken. Je mengt vijf tot zes gram soda met een liter water en brengt het vervolgens aan op de schimmelplekken. Een andere optie, die iets gebruiksvriendelijker is, is om het mengsel in een plantenspuit te doen en hiermee de hardst getroffen delen van het raamkozijn te behandelen.

Het voordeel? Deze aanpak voorkomt dat de schimmels zich uitbreiden. Na de behandeling is het wel van belang dat je de schimmelplekken goed schoonmaakt met een hard borsteltje of een vochtige doek of spons. Je kunt het proces eventueel een paar keer herhalen als één keer niet volstaat. Gebruik ook altijd handschoenen!

2. Schimmel verwijderen met chloor of javel

In sommige situaties volstaat soda niet om schimmel op raamkozijnen te verwijderen. In dat geval kan je kiezen voor een behandeling met javel of chloor.

Belangrijk: gebruik altijd een oplossing van 1 deel chloor op 10 delen water. Dit is een relatief geconcentreerde oplossing, dus zorg ervoor dat je het niet in je ogen krijgt. Je kan ook al heel wat risico’s vermijden door de ruimte waarin je werkt goed te ventileren. Chloor is immers gevaarlijk voor de luchtwegen bij inademing. Gebruik ook altijd rubberen handschoenen.

Wrijf de schimmelplek met een vochtig doekje schoon en laat het mengsel eventueel even intrekken. Daarna poets je de plek goed schoon. Afhankelijk van de ernst van de schimmel kan het zijn dat je het proces een paar keer moet herhalen. Een laatste goede tip? Meng chloor nooit met andere reinigingsproducten. In sommige gevallen kunnen zo immers gevaarlijke dampen ontstaan.

3. Professionele schimmelreinigers

Ten slotte kan je schimmels op raamkozijnen ook verwijderen door middel van een professioneel product. Dit is vooral van toepassing als:

  • De schimmel zich op een ruw oppervlak bevindt

  • Soda en andere huismiddeltjes niet helpen

  • Je last hebt van terugkerende schimmels op je raamkozijnen

Let erop dat je de ruimte waarin je werkt bij het gebruik van professionele schimmelreinigers altijd goed ventileert. De meeste van deze producten kunnen immers schadelijk zijn voor de gezondheid!

Wil je meteen komaf maken met schimmels op raamkozijnen? Dan kan je het werk eventueel door een professional laten doen, zoals Lavos Reiniging BV. Op die manier ben je zeker dat het probleem bij de oorzaak wordt aangepakt.