De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Tuinieren met een glimlach is mogelijk

Tuinieren is een activiteit die niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je mentale gesteldheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat tuinieren een fantastische manier is om je fysiek én mentaal fit te houden. Maar waar komt dat nou door? In dit artikel lees je wat de voordelen zijn voor je lichaam en voor je geest. Kijk ook eens op Tuinshop.nl om inspiratie op te doen voor jouw tuintje. Ben jij al begonnen met tuinieren? 

Tuinieren is topsport

Tuinieren is een fantastische manier om je lichaam in beweging te houden. Wist je dat je met een half uurtje tuinieren je net zoveel calorieën verbrand als tijdens een half uurtje badmintonnen? De voornaamste reden dat het zo goed is voor je lichaam is dat je matig intensief beweegt. Daarnaast ben je continu aan het tillen, bukken en opstaan, waardoor je je spieren goed traint en je lekker sterk wordt. Ook werkt natuur goed voor de hersenen. Je bent afgeleid van de dagelijkse stress waardoor je weer even helemaal tot rust komt.

Andere fysieke voordelen van tuinieren

Tuinieren is tevens goed voor je darmflora. Het in aanraking komen met grond en aarde en de microben die hierin leven hebben een positieve uitwerking op je darmflora. Je krijgt hier een beter immuunsysteem van. Wil je potgrond kopen, dan zijn de mineralen die erin zitten dus niet alleen goed voor je plantjes, maar ook voor jou. Dit is wellicht een open deur, maar producten die uit je eigen tuin komen zijn natuurlijk veel beter voor je dan wanneer ze uit een massaproductie komen. Zo ben je er zeker van dat er geen gevaarlijke pesticiden in je groenten en fruit zitten. Wanneer je verse kruiden verbouwd in je tuin en je gebruikt deze om zelf theetjes te maken, dan is dit uiterst gezond! Zo is muntthee bijvoorbeeld goed voor de spijsvertering.

Tuinieren om helemaal zen te worden

Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tuineigenaren makkelijker vrienden maken en meer contact hebben met mensen uit de buurt. Het werken in de tuin kan eenzaamheid en depressiviteit bestrijden, twee vervelende dingen die ook lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Daarnaast kan je tuin een plek zijn waar je tot rust kan komen. Een soort van toevluchtsoord waar je afstand kan nemen van de dagelijkse stress. Het is een vorm van mindfulness waarbij je je volledig concentreert op waar je mee bezig bent en je je dus niet druk maakt over alledaagse dingen. Vergeet de dure yogaschool, ga lekker tuinieren in je eigen achtertuin!