De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Wat je over een deurslot moet weten

Wat je over een deurslot moet weten

 

Helaas is het zo dat we onze spullen in huis goed moeten beveiligen. Een goed alarmsysteem tegen inbraken is heel nuttig. Maar als die afgaat als een inbreker al binnenstaat, dan heeft die nog altijd een kans om iets te stelen. Inbraakpreventie is daarom nog belangrijker. Veilige deursloten vormen een essentieel element van passieve inbraakpreventie. Als je een inboedelverzekering hebt, kan een verzekeringsmaatschappij moeilijk doen over een uitkering, als je onvoldoende hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Daarom hebben we het in dit artikel over veiligheidssloten. Die zijn met name voor buitendeuren onmisbaar.

 

Cilindersloten

 

Vroeger was het gebruik normaal van deursloten die met een zogenoemde baardsleutel werkten. Binnen de woning zijn die sloten een prima oplossing, maar ze bieden te weinig beveiliging op buitendeuren. Gelukkig is het cilinderslot uitgevonden. Dat is zonder de correcte sleutel veel moeilijker open te maken. Ten eerste dient de sleutel de vorm te hebben, waardoor die het sleutelgat kan ingaan. Ten tweede dient de vertanding van de sleutel zo te zijn dat ermee de cilinder kan worden rondgedraaid. Door het draaien van dte cilinder wordt het slot geopend en gesloten. Vroeger was het mogelijk dat een inbreker de cilinder eruit kon trekken, wat met kerntrekken wordt aangeduid. Maar goede cilindersloten hebben tegenwoordig een kerntrekbeveiliging. Bezoek de website mc-cilinder.nl om daar meer over te lezen.

 

Veiligheidssloten

 

Een veiligheidsslot bestaat uit een dag- en nachtslot. Daarom hebben ze een dag- en nachtschoot. Een dagschoot is aan een kant schuin. Daardoor valt die gemakkelijker in de sluitkom. Een dagschoot wordt bewogen door een draaiknop, deurkruk of sleutel. Een nachtschoot heeft de schuine kant niet. Die dient ten opzicht van de sluitkom correct te zijn gepositioneerd, opdat die in de kom kan schuiven. Een goed veiligheidsslot bestaat uit een cilinderslot. Ook dient het veiligheidsbeslag te hebben. Dat betekent dat er aan de buitenkant geen schroeven zichtbaar zijn. Buiten- en binnenbeslag zijn aan de binnenkant van een deur aan elkaar geschroefd.

 

SKG en PVWK

 

De mate van inbraakwerendheid kan worden aangegeven door de keurmerken van SKG en PVWK. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en PVWK voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. Een voordeur slot met het SKG 3* kenmerk is het meest inbraakwerende op dit moment..

https://mc-cilinder.nl/product-categorie/specifieke-cilinder/deurslot/