De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Het magazijn overzichtelijk houden? Zo doe je dat!

Een geordend magazijn is essentieel voor elk bedrijf dat goederen opslaat en verstuurt. Het is belangrijk om te weten waar alles zich bevindt en om efficiënt te kunnen werken. Een chaotisch magazijn kan leiden tot vertragingen, fouten en uiteindelijk hogere kosten. Hier zijn vier tips om ervoor te zorgen dat het magazijn van jouw bedrijf geordend is.

Creëer overzichtelijke opslagruimtes

Een van de belangrijkste stappen bij het organiseren van een magazijn is het creëren van overzichtelijke opslagruimtes. Het is belangrijk om de verschillende soorten goederen die je opslaat, op te delen in categorieën en deze vervolgens te groeperen op basis van bijvoorbeeld grootte, gewicht of frequentie van gebruik. Zorg ervoor dat elke groep een eigen opslagruimte krijgt en dat deze duidelijk gemarkeerd wordt met labels of bordjes. Als jouw bedrijf bijvoorbeeld veel documenten in bezit heeft, kan een legbordstelling erg handig zijn. Zo is er voor ieder soort magazijn wel geschikte opbergruimte. 

 

Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte tussen de opslagruimtes zodat medewerkers veilig kunnen manoeuvreren met heftrucks of ander materieel. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de goederen te kunnen verplaatsen en dat er geen obstakels zijn die de werkzaamheden kunnen hinderen.

Maak gebruik van stellingen en rekken

Een andere manier om het magazijn geordend te houden, is door gebruik te maken van stellingen en rekken. Deze bieden niet alleen meer opslagruimte, maar zorgen er ook voor dat de goederen beter georganiseerd kunnen worden. Stellingen en rekken zijn er in verschillende maten en vormen en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf.

 

Zorg ervoor dat de stellingen en rekken stevig genoeg zijn om het gewicht van de goederen te kunnen dragen en dat ze op de juiste manier gemonteerd zijn. Gebruik bijvoorbeeld veiligheidsclips om ervoor te zorgen dat de stellingen en rekken niet kunnen omvallen en let erop dat de goederen niet over de randen van de stellingen of rekken uitsteken.

Maak gebruik van barcodes en scanners

Het gebruik van barcodes en scanners kan een enorme bijdrage leveren aan het geordend houden van het magazijn. Door elke goederensoort een unieke barcode te geven en deze te scannen wanneer de goederen worden ontvangen of verstuurd, kan er snel en efficiënt worden bijgehouden waar de goederen zich bevinden. Dit maakt het mogelijk om de voorraad beter te beheren en om snel te reageren op veranderingen in de vraag.

 

Zorg ervoor dat de scanners en barcodes goed werken en dat medewerkers getraind zijn in het gebruik ervan. Het is ook belangrijk om de barcodes en scanners regelmatig te onderhouden en te updaten om ervoor te zorgen dat ze blijven werken zoals ze bedoeld zijn.

Houd het magazijn schoon en opgeruimd

Een geordend magazijn is niet alleen een kwestie van het organiseren van de opslagruimtes en het gebruik van stellingen en rekken, maar ook van het schoonhouden van het magazijn en het regelmatig opruimen van de ruimtes. Zorg ervoor dat er voldoende afvalbakken en schoonmaakmateriaal aanwezig zijn en dat medewerkers worden aangemoedigd om hun werkplek schoon en opgeruimd te houden.

 

Het is ook belangrijk om regelmatig de voorraad te controleren en te kijken of er producten zijn die niet meer verkocht worden of die over datum zijn. Deze producten kunnen uit het magazijn worden gehaald en worden weggegooid of worden verkocht tegen een lagere prijs. Dit voorkomt dat er onnodig ruimte wordt ingenomen door producten die niet meer relevant zijn.