De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

De voordelen van een zakelijke auto

De keuze tussen een zakelijke auto of een privé auto blijft altijd lastig. Als ondernemer heb je al gauw een auto nodig omdat je vaak klanten gaat bezoeken of bijvoorbeeld goederen moet leveren. Een zakelijke auto werkt fiscaal anders dan wanneer je een auto privé gebruikt. Het is daarom goed om deze afweging te maken. In deze blog vertellen we je de voordelen van een zakelijke auto, zodat jij de juiste beslissing maakt. 

Verzekering 

Je gaat er natuurlijk van uit dat een privé autoverzekering goedkoper is dan een zakelijke autoverzekering. En dit klopt vaak ook. Maar een zakelijke autoverzekering biedt wel een aantal voordelen. Zo heb je de mogelijkheid om meerdere bestuurders te laten rijden en voeren je de verzekering als kosten op in je bedrijf. Als je de auto zakelijk koopt en op balans hebt staan, betaal je geen btw bij aanschaf, schade en onderhoud. Wanneer de verzekeraar de schade factuur moet vergoeden en jij alleen het ex btw bedrag betaalt, dan vergoedt de verzekeraar ook alleen het ex btw bedrag. De verzekeraar vergoedt minder ten opzichte van een particuliere dekking en daarom betaal je minder premie. Je hebt bij een zakelijke autoverzekering de keuze uit verschillende dekkingen. Zorg er daarom voor dat je je professioneel laat adviseren en ga niet zomaar je zakelijke auto verzekeren

Fiscale voordelen 

Je mag met een zakelijke auto de aanschafkosten van de auto als kosten opvoeren. Dit mag je niet in één keer doen, maar verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt. Per jaar schrijf je een deel van de aanschafkosten af. Daarnaast boek je met een zakelijke auto alle kosten van de auto ook zakelijk. Denk hierbij aan brandstof, onderhoud, APK, motorrijtuigenbelasting en parkeerkosten. Dit is fiscaal erg aantrekkelijk. Houd er wel rekening mee dat je te maken hebt met een bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometers maakt tijdens privé gebruik. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2 uitstoot. 

Zakelijke auto leasen 

Wanneer je als ondernemer een nieuwe auto voor de zaak wilt, maar niet in één keer een groot bedrag wilt uitgeven dan heb je ook de mogelijkheid om een zakelijke auto te leasen. Op deze manier houd je binnen je onderneming geld over voor andere uitgaven. Kies je bijvoorbeeld voor operational lease, dan betaal je elke maand een vast bedrag en heb je geen omkijken meer naar onderhoud en belastingkosten. Tot slot rijd je ook nog eens om het aantal jaar een nieuwe auto! 

Voertuig met grijs kenteken 

Deze auto’s hebben niet letterlijk een grijs kenteken, maar is een naam voor voertuigen met belastingvoordeel. De voertuigen met grijs kenteken hebben eigenlijk twee belangrijke voordelen. Je betaalt een stuk minder wegenbelasting en je betaalt geen BPM bij de aankoop van een nieuw voertuig. Je bespaart op deze manier een hoop kosten. Je komt alleen niet zomaar in aanmerking voor een voertuig met grijs kenteken. Het voertuig moet namelijk op jouw naam staan en het voertuig moet voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken. Dit is voor elk voertuig anders, dus lees je eerst goed in!