De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Hoe aandelen te kopen: Een beginnersgids‍

Aandelen kopen is een geweldige manier om uw geld te laten groeien en een actief inkomen te verdienen. Er zijn veel verschillende manieren om aandelen te kopen, waaronder de meer traditionele beleggingsrekeningen zoals pensioen en individuele effectenmakelaars. Maar als u net begint op de aandelenmarkt, kunt u een alternatief overwegen dat minder gebruikelijk is: rechtstreeks van bedrijven zelf kopen. Dit wordt “rechtstreeks kopen” genoemd. Het is een geweldige manier voor beginners om te leren beleggen en kan zeer winstgevend zijn voor degenen die begrijpen hoe de markt werkt.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is het eigendom van een bedrijf. Als u aandelen van een beleggingsmaatschappij koopt, wordt u eigenaar van die onderneming. Als het investeringsbedrijf ten onder gaat, kunt u verwachten een deel van uw investering te verliezen. Maar als een beleggingsmaatschappij rijk wordt, kunt u mogelijk een aanzienlijk bedrag verdienen door een deel van uw aandelen te verkopen. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij de beslissing om aandelen te kopen. De beste manier om aandelen te kopen is om een makelaar te vinden die verschillende opties biedt, waaronder directe toegang.

 

Hoe koopt u aandelen? De directe methode

De directe methode is een van de oudste en populairste manieren om aandelen te kopen. Wanneer u aandelen koopt via een broker, koopt de effectenmakelaar de aandelen van zichzelf en levert ze aan uw deur. Er zijn veel verschillende soorten brokers, dus gebruik een website die je een top 3 geeft van de beste broker.  

Een van de populairste manieren om aandelen te kopen via een broker is het “Koop/Verkoop” menu bovenaan het scherm. Hier selecteert u het type aandeel dat u wilt kopen of verkopen, zoals “aandelen”, “e-mini aandelen” of “ETF’s”. Vanaf hier kunt u een prijs instellen, dat is het bedrag dat u bereid bent te kopen of te verkopen. Zodra u de prijs hebt, koopt de broker de aandelen van zijn eigen rekening en levert hij ze aan het back-end-verzamelbedrijf. Bij deze methode zijn er minder risico’s voor de koper, maar ook een zeker risico voor de verkoper.

 

Waarom aandelen kopen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom u aandelen zou willen kopen, maar de meest voorkomende zijn:

  • Om vermogen op te bouwen voor het geval een bedrijf failliet gaat 

  • Om een langetermijninvestering te doen

  • Om een besparing/belegging te doen die dividend zal uitkeren

  • Om uw beleggingsportefeuille te beschermen tegen marktvolatiliteit en dipjes in de economie Om uw beleggingsrisico te beperken door uw portefeuille en participaties te diversifiëren.

 

Hoe high-tech aandelen kopen

Als u geïnteresseerd bent in investeren in high-tech aandelen, is een robo-adviseur een goede optie. Dit zijn geautomatiseerde beleggingsdiensten die een passende tech-zware strategie volgen. Brokers zoals Robinhood, Etoro en Plus500 bieden ook mogelijkheden om hightech-aandelen te kopen. Net als het kopen van individuele aandelen brengt het kopen van een robo-adviseur minder risico’s met zich mee dan het rechtstreeks kopen van aandelen van een bedrijf. Ook kunt u, in tegenstelling tot het kopen van individuele aandelen, een robo-adviseur kopen via een broker zonder kosten. Om high-tech aandelen te kopen, moet u eerst een robo-advisor vinden die dit aanbiedt. De meeste brokers hebben tegenwoordig robo-adviseurs, dus u kunt de beschikbare opties gemakkelijk online bekijken

 

Samenvatting

Aandelen zijn een langetermijnbelegging die een vast, voorspelbaar inkomen oplevert. Wanneer aandelen kopen en wanneer geld beleggen voor beginners? Dat is aan u, de belegger. Er zijn veel verschillende manieren om aandelen te kopen, waaronder de meer traditionele beleggingsrekeningen zoals pensioen- en individuele effectenrekeningen. Maar als u net begint op de aandelenmarkt, overweeg dan een alternatief dat minder gebruikelijk is: rechtstreeks kopen van bedrijven zelf. Dit heet “direct buying” of “off-the-shelf” aandelenhandel. Het is een geweldige manier voor beginners om te leren beleggen en kan zeer winstgevend zijn voor degenen die begrijpen hoe de markt werkt.