De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Tuin Winterklaar maken? Hier 5 tips

Het is weer tijd om de tuin winterklaar te maken. Als je in het voorjaar lekker van je tuin wil genieten, dan is het verstandig om deze klaar te maken voor de winter. Besteed je hier aandacht aan, dan is de tuin je dankbaar en jij jezelf ook als alles weer opbloeit. Het hoeft niet zo veel tijd te kosten en maak het je gemakkelijk. Een container huren zorgt er bijvoorbeeld voor dat je al je afval direct kwijt bent en je hier geen omkijken meer naar hebt. Ontdek 5 handige tips om je tuin winterklaar te maken.

1 – Wees niet te precies

Het kijkt allemaal niet op een centimeter. Je tuin winterklaar maken is om ervoor te zorgen dat de planten ruimte hebben om te groeien, niet om nu al je tuin te schikken. Hoe het straks precies groeit heb je geen invloed hebt, maar zorg je dat de planten de ruimte hebben, dan kun je dit wel beïnvloeden.

2 – Bladeren en dorre planten zijn niet erg

Plantenresten, bladeren en gras zijn helemaal niet zo erg. Dorre bladeren zorgen ook voor bescherming tegen de vorst. Je hoeft dus niet alles netjes op te ruimen. Laat ook niet alles liggen, want dan blokkeert het misschien het licht. Ruim dus wel op, maar het hoeft niet perfect.

3 – Maai niet te kort

Gras groeit niet onder de 6 graden. Als je gras te kort maait, haalt het misschien niet voldoende licht binnen. Hou het daarom op ongeveer 4 cm. Een rondje mest is ook goed voor een mooi perk volgend jaar. Gemaaid gras kan je best laten liggen als het niet erg veel is. Haal bladeren en eventueel sneeuw weg van het gras, zodat het kan ‘ademen’.  

4 – Snoei voor de vorst

In de herfst zijn er geen bladeren aan de boom en dat maakt snoeien makkelijk. Zelfs in de winter kan je nog snoeien, zolang het maar niet vriest. Als je gaat snoeien, dan zit je gft-container snel vol. Bij het winterklaar maken van je tuin is het daarom handig om een container of Big Bag te huren voor het groenafval.

5 – Bescherm planten in een pot

Planten die in een pot staan hebben het in de winter zwaarder dan planten in de grond. Je kunt ze een beetje helpen door bijvoorbeeld alle potten bij elkaar te zetten en te beschermen met (noppen)folie of met een houten kist. Kan je een pot niet verplaatsen, dan is het goed om bijvoorbeeld noppenfolie eromheen te wikkelen.

https://www.containeronline.nl