De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Het is altijd fijn om een extra inkomen te mogen ontvangen en dan het liefst een passief inkomen. Het generen van een extra inkomen is stiekem nog niet zo moeilijk. Je hebt wellicht al eens gehoord van staking, een bekende term binnen de cryptowereld. Het idee is simpel, want je moet een munt gaan aanschaffen. Je kan met de cryptomunten vervolgens een passief inkomen genereren. Het is alleen wel belangrijk om goede research te doen naar staking. Welke munt kan jij het beste gaan kopen en wat moet je doen om succesvol te staken? In dit artikel helpen wij de lezers een handje en leggen wij uit hoe staking bij Bitvavo werkt.

Wat is staking?

Voordat je gaat beginnen met het creëren van een passief inkomen is het handig om te weten wat staking is. De investeerder koopt cryptocurrency en plaatst deze in een zogeheten ‘wallet’. Dat is niet voor een vaste periode, maar voor een onbepaalde tijd. Simpelweg door de munten te behouden ben jij al aan het staken. Je ontvangt een beloning voor het vasthouden van de cryptomunten. Eigenlijk hoef jij zelf dus verder niets te doen en gaat alles automatisch. Hoe meer cryptomunten jij bezit, des te hoger de staking opbrengsten zullen zijn. De populariteit van staking is enorm, aangezien het zo’n eenvoudig manier is om extra inkomsten te vergaren. Je kan staking dan eigenlijk ook wel vergelijken met een spaarrekening. Echter is staking tegenwoordig juist een stuk lucratiever, aangezien de banken soms zelfs een negatieve rente rekenen. In het beste geval pak jij over een spaarrekening een rendement van 0,1%. Dat is niet best en het is dan ook niet zo vreemd dat de gemiddelde investeerder toch verder gaat kijken en al snel uitkomt bij cryptocurrency. Staking is een bekend alternatief en een populaire belegging. Je kan ervoor kiezen om te gaan traden, maar dat slurpt energie en tijd. Je moet constant de koersen in de gaten houden en het is toch een groot risico. Staking gaat vanzelf en brengt wat minder risico’s met zich mee. Het is een passieve manier om geld te verdienen en dat is altijd interessant. De beloningen kunnen wel verschillen per munt, dat is iets waar jij goed moet letten. Sommige cryptomunten keren op jaarbasis rond de 6% uit, terwijl andere munten al snel richting de 14% gaan. Vergelijken kan dus geen kwaad.

Staking is essentieel voor het netwerk

De beginnende cryptocurrency investeerder zal zich verbazen, want schijnbaar is het dus vrij eenvoudig om een rendement van meer dan 10% te verkrijgen door te staken. Het klinkt ook wel een beetje ongeloofwaardig, maar het is de waarheid. Dat heeft alles te maken met een zogeheten ‘consensus algoritme’. Het algoritme zorgt ervoor dat de blockchain zijn werk kan blijven doen. Iedere transactie op de blockchain moet een proces doorlopen, waarin de transactie zal worden gecontroleerd en worden verwerkt. Er zijn een tweetal van dit soort algoritmes waar jij vast wel eens van hebt gehoord, namelijk de Proof of Work en de Proof of Stake. De bekendste cryptomunt is zonder enige twijfel de Bitcoin. Deze cryptocurrency werkt met de Proof of Work. De validatie van transacties zal worden verwerkt door de zogeheten miners. Het voortbestaan van de Bitcoin ligt als het ware in de handen van de miners. Daardoor is het ook niet mogelijk om de beroemde munt te staken, tenminste dat is het principe. Er zijn ook crypto-exchanges die Bitcoin-staking wel aanbieden, dus dat is wel interessant om eens te bekijken. Er zijn gelukkig ook nog tal van munten die werken met de Proof of Stake. In dat geval zal de staker wel een essentieel onderdeel uitmaken. De validatie van een transactie zal worden verwerkt door de stakers. Het is voor de cryptoprojecten belangrijk dat er voldoende stakers actief zijn, anders zal het netwerk niet meer kunnen functioneren. Het project zal de staker dan ook belonen, want anders zou niemand zich bezighouden met staking. Deze beloning krijgt de staker dan ook in de vorm van cryptomunten, oftewel digitaal geld.

Wat zijn de risico’s van staking?

Als wij zouden zeggen dat staking geen risico’s met zich meeneemt, dan zouden wij liegen. Er zijn wel een paar punten waar jij als staker goed op moet letten. Allereerst koop jij cryptomunten om te kunnen staken en dat doe jij tegen een bepaalde koers. Je kan bijvoorbeeld voor 1000 euro aan cryptomunten kopen, aangezien het staking-rendement 6% bedraagt. Dat klinkt goed, want dan zou je aan het einde van het jaar een wist pakken van 60 euro. Echter staat de koers van een cryptomunt niet vast, de waarde kan stijgen en dalen. Het gevaar zit hem in een daling. De cryptomunt kan plotseling kelderen, bijvoorbeeld met 50%. In plaats van een rendement uit de staking, verlies jij de helft van de cryptowaarde. Het is dus raadzaam om jezelf goed te verdiepen in een project en de potentie van de munt. Je kan ook op ieder gewenst moment stoppen met staken en de cryptomunten weer verkopen. Staken is alleen mogelijk als jij de munten vast blijft houden, dus ook dat zal dan stoppen. Het risico zit hem dus ook in de periode van de staking. Het kan zijn dat jij de cryptomunten voor een vaste periode moet behouden en vastzetten, dat kan enkele maanden zijn maar ook een volledig jaar. Je hebt dan geen controle meer over de  munten en je kan ook niet anticiperen op de koers. Wij moeten wel vermelden dat een koersstijging vanzelfsprekend positief zal uitpakken. De waarde kan in een bepaalde periode ook enorm stijgen, er zijn voldoende succesverhalen. In dat geval pak jij niet alleen een enorme winst op de aangekochte cryptomunten, maar zal je ook meer rendement uit de staking ontvangen.

Hoe kan ik staken?

Staking is mogelijk om diverse manieren en eigenlijk een vrij simpele taak. Het is mogelijk om staking zelf te gaan doen via één van de ecosystemen, je zal dan wel een zogeheten ‘validator’ moeten worden. Het is eenvoudiger om te gaan staken via een cryptoplatform, bijvoorbeeld het platform van een wij raden Bitvavo aan. Bitvavo is betrouwbaar en je kan in één muisklik al beginnen met staken en de winsten worden automatisch op jouw account bijgeschreven. Echter zal een exchange wel een deel van de beloning voor zichzelf houden, dus je ontvangt een lagere beloning. De hoogste beloningen worden toegekend aan de validators.

Beste munten om te staken

Het is helaas niet mogelijk om te staken met alle cryptomunten, maar gelukkig zijn er tientallen munten die wel geschikt zijn. De vraag die dan blijft staan is, welke munt kan ik het beste kopen. Allereerst raden wij je aan om research te doen naar alle verschillende projecten. Kies voor een bekende cryptomunt en neem geen risico met een project dat nog geheel onbekend is. De zogeheten DDKoin (DDK) biedt momenteel een rendement van 120% aan op jaarbasis. Dat klinkt geweldig, maar de mut is nog zo onbekend. Gelukkig hebben wij enkele cryptomunten gevonden die een betere optie zijn. De Solana (SOL) biedt momenteel een rendement van 6,79% aan. Dat is een prima percentage voor een cryptomunt die al wereldwijd bekend is. Andere aanraders zijn de Cardano (ADA) met 5,71%, de Ethereum (ETH) met 5,14% en de Avalanche (AVAX) met 9,38%. De Polkadot (13,7%) is ook bezig aan een sterke opmars. Bij de crypto-exchange Binance is het mogelijk om de Binance Coin (BNB) te kopen en te genieten van een rendement van 13,49%.