De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Is de kunststof beschoeiing van HIP Groen circulair?

HDPE (High-Density Polyethylene) kunststof is een veelgebruikt materiaal in de constructie van kunststof beschoeiingen. Het materiaal is duurzaam, bestand tegen slijtage, veroudering en extreme weersomstandigheden en kan meer dan 50 jaar meegaan zonder dat het hoeft te worden vervangen. HIP Groen, een toonaangevend bedrijf in de constructie van oeverbescherming, heeft de circulaire economie omarmd en ontwikkelt beschoeiingen die volledig circulair zijn na hun levensduur. In dit artikel bespreken we de circulariteit van HDPE kunststof na de levensduur van een beschoeiing van HIP Groen.

Wat is circulaire economie?

Een circulaire economie is een economisch systeem waarbij producten en materialen worden hergebruikt en gerecycled in plaats van weggegooid na hun levensduur. In plaats van een lineair productiesysteem waarbij producten worden gemaakt, gebruikt en vervolgens weggegooid, worden producten in een circulaire economie ontworpen om meerdere levenscycli te hebben. Hierdoor worden grondstoffen en hulpbronnen bespaard en wordt de uitstoot van afval en vervuiling verminderd.

Circulair HDPE kunststof in beschoeiingen

HIP Groen heeft een innovatieve aanpak ontwikkeld voor het gebruik van circulaire HDPE kunststof in beschoeiingen. Het bedrijf heeft een unieke methode ontwikkeld om beschoeiingen te produceren die volledig recyclebaar zijn na hun levensduur. De beschoeiingen van HIP Groen worden geproduceerd met een modulair ontwerp, wat betekent dat de verschillende componenten van de beschoeiing eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald. De HDPE kunststof panelen worden bijvoorbeeld aan elkaar bevestigd met behulp van een innovatief koppelsysteem, dat gemakkelijk te demonteren is. Na de levensduur van de beschoeiing kan de HDPE kunststof worden gerecycled en gebruikt voor nieuwe producten. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de productieketen en vermindert de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen.

Voordelen van circulaire HDPE kunststof in beschoeiingen

Door het gebruik van circulair HDPE kunststof in beschoeiingen wordt de levensduur van het materiaal verlengd. Hierdoor wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd. Bovendien wordt de productieketen duurzamer omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. De beschoeiingen van HIP Groen zijn ontworpen om eenvoudig te demonteren en te recyclen. Dit betekent dat het recyclen van materiaal veel goedkoper is dan het produceren van nieuwe HDPE kunststof. Bovendien kan het gebruik van gerecycled HDPE kunststof de kosten van de productie van nieuwe HDPE kunststof verminderen.

 

https://hipgroen.nl/