De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Dit is wat je moet weten over een nieuw matras kopen

Een nieuw matras kopen is niet iets wat je iedere dag zomaar even doet. Het is een hele belangrijke aanschaf, omdat mensen gemiddeld een derde van hun leven op een matras liggen. Je koopt een nieuw matras eens in ongeveer acht tot tien jaar. Daarom zijn er tegenwoordig ontzettend veel kwalitatief goede matrassen op de markt beschikbaar. Het kopen van een matras kun je traditioneel doen bij een specialistische beddenwinkel of je kunt matrassen online bestellen. Dit is wat je moet weten om de beste matras te kopen.

Let op je lichaamstype en de gewenste slaaphouding

Een matras van hoge kwaliteit is meestal te gebruiken voor elk lichaamstype en gewenste slaaphouding. Bij matrassen onder de 400 euro moet je gerichte aandacht besteden aan de gewenste slaaphouding. Welk matras je kiest, wordt deels bepaald door de slaaphouding. Buikslapers en rugslapers kunnen het beste een hard matras kiezen met een pocketvering of traagschuim. Ben je een zijslaper dan is het beste te kiezen voor een zacht matras met bijvoorbeeld koudschuim. Over het algemeen gesproken heeft een zijslaper dus een matras nodig dat wat indeukt. Dat komt omdat het lichaam alleen op schouders en heupen op het matras rusten.

Maak de juiste maatkeuze matras

Wat je ideale matras is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Slaap je met een partner of slaap je alleen? Hoe groot is het bed en hoe groot is je slaapkamer? En ben je juist klein of ben je juist groot? De meeste gebruikte afmetingen voor koppels zijn 200x200cm, 180x200cm, 160x200cm en 140x200cm. Slaap je alleen dan kun je het beste de keuze maken uit afmetingen zoals 140x200cm, 120x200cm, 100x200cm, 90x200cm en 80x200cm. Een standaardmaat bij matrassen is de 140x200cm. Dit matras is zowel op te slapen door koppels als singles. Een handige tip is als je met z’n tweeën slaapt twee kleinere matrassen van 80x200cm te kopen. 

Test je matras een aantal weken voordat je het koopt

Het is belangrijk om te controleren of een nieuw matras daadwerkelijk bij je past. Een aantal minuten testen in een beddenwinkel is wat dat betreft niet voldoende. Koop je een nieuw matras, ga dan proefslapen om te voelen hoe het matras ligt. Bekijk ook goed de klantrecensies van een organisatie. Bijvoorbeeld een Matt Sleeps review lezen geeft veel informatie over hun dienstverlening. Proefslapen doe je bij een beddenwinkel. Zorg dat je goed uitgerust bent, makkelijke kleding draagt, eigen kussen meeneemt en een gewone slaaphouding aanneemt. Nog beter dan proefslapen is natuurlijk een nieuw matras gratis thuis een aantal weken uitproberen. Veel beddenfabrikanten bieden tegenwoordig deze mogelijkheid aan. Interesse in een matrasbeschermer?