De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Voor het eerst rijden op de snelweg? Maak kennis met deze tips!

Als je voor de eerste keer op de snelweg komt te rijden, kan dit nogal een spannende ervaring zijn. Het is gewoonlijk dat nieuwe bestuurders moeten wennen aan de hogere snelheden en andere verkeerssituaties. Om je goed voor te bereiden op je eerste keren rijden op de snelweg, hebben we hier enkele tips op een rijtje gezet. 

Kies de juiste tijd en plaats 

Voor een soepele en veilige overgang van de lokale wegen naar de snelweg, is het van belang om het juiste moment te kiezen. Om te wennen aan de snelheid, is het slim om voor het eerst te rijden op een tijdstip dat het niet te druk is, zoals een moment buiten de spits. Zorg er bovendien voor om te rijden op een heldere dag zonder ingewikkelde weersomstandigheden. 

Begin met rijden in de rechterrijstrook

Nieuwe, onervaren bestuurders hebben weinig te zoeken op de linkerrijstrook, die bedoeld is om te passeren. Zorg er daarom voor dat je je zoveel mogelijk in de rechterrijstrook bevindt, zodat je beter kan leren omgaan met voorbijrijdend verkeer. 

 

Ben je als motorbestuurder op zoek naar een passende motorhelm? Dan ben je bij bij HelmetCity aan het juiste adres! 

Houd een breed gezichtspunt

Vaak hebben nieuwe bestuurders de neiging om recht vooruit te staren. Dit kan met de hoge snelwegsnelheden en onvoorspelbaarheid echter voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Houd er daarom extra rekening mee om een bredere blik te behouden en pas je observatiepunten voortdurend aan. Op deze manier ben je beter in staat te anticiperen op andere verkeersbestuurders en ga je gevaarlijke verkeerssituaties uit de weg. Blijf dus niet alleen goed voor je kijken, maar ook in de achteruitkijkspiegel, om je heen en verder op de weg. 

Houd voldoende ruimte vrij om van rijstrook te veranderen

Wanneer je van de rechterrijstrook af komt, behoud de juiste snelheid en afstand om van rijstrook te veranderen. Een goede vuistregel is om ongeveer vier tot zes seconden ruimte over te laten tussen jouw auto en het voertuig die voor je manoeuvreert. Zorg er ook voor dat je routinematig jouw achteruitspiegel, zijspiegel en dode hoek controleert voordat je van rijweg overschakelt. Op deze manier verzeker je jezelf dat je voldoende ruimte en tijd hebt om een aanrijding te voorkomen en jezelf veilig naar de plaats van bestemming te krijgen. 

Behoud de concentratie op de weg 

In het verkeer is het van essentieel belang om je hoofd koel te houden en geconcentreerd te blijven. Zorg er daarom voor dat je je, helemaal als beginnend bestuurder, niet bezighoudt met andere dingen. Jouw bijrijder zal ongetwijfeld begrijpen dat je alle focus nodig hebt, dus laat je niet afleiden door gesprekken met vrienden. Probeer vanzelfsprekend ook geen muziek te veranderen of een snel berichtje op je telefoon te verzenden!