De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Vrouwelijk leiderschap kan zeer goed uitwerken

Het vrouwelijk leiderschap

De algemene gedachte is nog steeds dat vrouwen minder in staat om leiderschap uit te oefenen dan mannen. Toch is dat een verkeerde gedachte. Landen waar vrouwelijk leiderschap normaal is, doen het over het algemeen zelfs beter dan landen waar het mannelijk leiderschap voorop staat. Toch verschilt de manier van leidinggeven van vrouwen vergeleken met mannen niet zo veel. Vrouwen doen het niet alleen beter op de vrouwelijk stijlen, zoals empathisch of participatief leiderschap, maar ook op de mannelijke stijlen. Onder de mannelijke stijlen verstaan we taakgericht of directief leiderschap. Wanneer we naar het geheel kijken, dan zien we dat vrouwen het over de hele linie beter doen, dan mannen. Vrouwen doen het vooral beter, omdat ze zich in veel gevallen eerst hebben moeten bewijzen.

De weg naar de top

Het is voor vrouwen moeilijker om de top te bereiken dan voor mannen. De vrouwen die daarbij boven komen drijven zijn vaak echt goed. Ze zijn in staat om het vrouwelijk leiderschap uit te dragen. Vrouwen worden zeer streng gekeurd door de mannelijke collega’s of ze hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dat is bij mannen niet het geval. Daarom is de weg om de top te bereiken veel moeilijker dan voor mannen. We hebben nog steeds de opvatting dat goed leiderschap alleen voor mannen is weggelegd.

De opvatting voor goed leiderschap is masculien.

Bij een goede leider gaan we ervan uit dat deze daadkrachtig, dominant en een sterke visie moet hebben. Daarbij wordt over het algemeen nog eerder aan een man gedacht dan aan een vrouw. We hebben ook nog steeds een verkeerde opvatting dat een goede vrouw als leider bescheiden, zorgzaam en niet op de voorgrond kan treden. Daarom gaat men bij het kiezen van een leider nog vaak uit naar een man wat niet terecht is.

Kentering in het leiderschap

Tegenwoordig gaat men steeds vaker over tot het kiezen van een vrouwelijke leider. Vrouwelijk leiderschap ziet men steeds vaker terug in alle bedrijfstakken, politiek en bestuurlijke functies. De vrouwen die deze functies uitvoeren, hebben zich al vaak bewezen. Ook de mannen kunnen het tegenwoordig beter verdragen als een vrouw de leiding heeft. Er wordt tegenwoordig vaak gezegd dat de juiste persoon het leiderschap moet uitvoeren en dat is steeds vaker een vrouw.

https://sabinehemmers.nl/