De Dikke Graaf
Image default
Gezondheid

Waar is collageen poeder goed voor?

Ongeacht jouw leeftijd of huidige gezondheidstoestand klinken collageen poeder supplementen je misschien aantrekkelijk in de oren. Want collageen is tenslotte het belangrijkste structurele eiwit dat je bindweefsel en huid vormt. Hier op DikkeGraaf.nl duiken we daarom in dit wonderlijke goedje. De spieren, botten, het kraakbeen, de huid, het haar en het bindweefsel in je lichaam maken allemaal op de een of andere manier gebruik van collageen, omdat het is afgeleid van dezelfde aminozuren die jouw unieke lichaamsbouw vormen.

Aminozuren

En vrij snel worden deze aminozuren een big business in de beauty industrie: Of het nu gaat om een collageensupplement of zelfs bottenbouillon, de aminozuren waaruit deze eiwitten bestaan zijn wat je uiteindelijk binnenkrijgt. 

Omdat de natuurlijke collageenproductie van je lichaam afneemt naarmate je ouder wordt en je voldoende collageen nodig hebt voor sterke botten, gewrichten en huid, klinkt het toevoegen van meer collageen aan je dieet via handige supplementen als een no-brainer. Daarom zijn veel fabrikanten van supplementen begonnen met de verkoop van collageen poeders en -pillen, die meestal gemaakt worden van dierlijke delen, zoals visschubben of botten en huid van koeien.

Maar keren deze supplementen de afnemende hoeveelheid collageen echt helemaal zelf om? Een panel van medische deskundigen onderzoekt de mogelijke gezondheidsvoordelen van toonaangevende collageensupplementen, en wat je moet weten voordat je ze toevoegt aan een holistische huid routine.

Wat is gehydrolyseerd collageen poeder?

Er zijn er vele soorten collageen, elk samengesteld uit verschillende “peptiden” of aminozuren. Verschillende soorten vormen huid en pezen in tegenstelling tot kraakbeen. Uitzoeken welke je gezondheid kunnen helpen is echter lastig gebleken. Dit wordt nog verergerd door het feit dat de meeste supplementen die collageen bevatten momenteel niet gereguleerd zijn en per product drastisch kunnen verschillen volgens voedingsdeskundigen.

De meeste collageen peptiden poeder supplementen op de markt bevatten een zogenaamd “gehydrolyseerd” type-I collageen, dat is gewonnen uit huiden, botten of visschubben. Gehydroliseerd betekent eigenlijk gewoon dat de aminozuurketens zijn opgesplitst in veel kleinere eenheden, een proces waardoor het poeder kan oplossen in zowel warme als koude vloeistoffen.

Dit type collageen is ongelooflijk populair geworden omdat je het overal aan kunt toevoegen, van warme koffie en soepen tot koude brouwsels en smoothies. Het kan ook een extra eiwittoets inhouden, waarbij een portie van twee scheppen van de meeste collageenpeptiden ongeveer 18 gram oplevert. 

Wat zijn voordelen van collageen supplementen?

Deskundigen zeggen dat gekwantificeerd onderzoek naar de mogelijke voordelen van extra collageen supplementen en eventuele bijwerkingen momenteel nog gaande is, en dat er meer nodig is om de waarde ervan nog beter te begrijpen. Hieronder een samenvatting van collageen voordelen die mogelijk van toepassing kunnen zijn.

Gewrichten

Op dit moment richt het meest complete onderzoek naar collageen en zijn potentiële voordelen zich op de gezondheid van de gewrichten. Onderzoeken die minstens teruggaan tot het begin van de jaren ’90 hebben collageen supplementen in verband gebracht met minder symptomen van artritis.

Wat niet duidelijk is, is hoe het collageen in het supplement in de eerste plaats hielp bij het verzachten van gewrichtsverschijnselen bij artrosepatiënten. In plaats van bij te dragen aan de lichaamsvoorraad collageen of kraakbeen, kunnen deze supplementen de ontsteking verminderen en daardoor bepaalde symptomen verbeteren, deelden de auteurs van de studie.

Met andere woorden, collageensupplementen helpen je niet om collageen weer op te bouwen nadat het beschadigd is door letsel en slijtage – of zelfs om de natuurlijke uitputting ervan bij het ouder worden om te keren. Maar de wetenschap toont wel aan dat het collageen dat oraal wordt ingenomen in het spijsverteringsproces wordt afgebroken tot zijn bouwstenen en niet rechtstreeks naar verbetering van de gewrichten gaat.

Collageen injecties

Geïnjecteerd collageen daarentegen lijkt te werken door algemene ontstekingen te verminderen wanneer het in de gewrichten wordt geïnjecteerd, maar bouwt niet duidelijk uitgeput of beschadigd collageen in de gewrichten weer op,” zegt hij. Maar, “gewrichtspijn kan enigszins worden aangepakt door collageen” bij het verminderen van ontstekingen.

Je kunt die dure collageensupplementen echter beter overslaan, omdat de klassieke vrij verkrijgbare ontstekingsremmers (zoals ibuprofen) waarschijnlijk effectiever zijn bij de behandeling van pijn op de lange termijn, voegt Dr. Shah eraan toe.

Botten

Amerikaans collagen research uit 2018 van postmenopauzale vrouwen lieten degenen die dagelijks een collageensupplement namen een jaar later verbeteringen zien in hun botmineraaldichtheid, vooral als ze het namen in combinatie met vitamine D en calcium. De onderzoekers achter deze studie weten niet precies waarom collageen onze skeletten lijkt te versterken, maar ze denken dat het misschien bepaalde anabole processen in gang zet die de groei van botten bevorderen.

Huid en haar

Praat met op voeding gebaseerde wetenschappers, en ze zullen je vertellen dat een van de grootste fouten die ze horen als het gaat om voeding en collageensupplementen, de veronderstelling is dat voedingsstoffen die je inslikt uiteindelijk in je lichaam in dezelfde voedingsstof veranderen. Dat is niet precies hoe de spijsvertering en de biochemie werken. Het is vaak een bepaald proces dat in gang wordt gezet wat uiteindelijk wel postitief voor je huid en haar kan uitpakken.

Ander onderzoek heeft sommige collageenpeptiden in verband gebracht met minder huidrimpels en een gezondere huid, dus het is mogelijk dat sommige nieuwe bevindingen het anekdotische bewijs verklaren dat collageen poeders in verband brengt met voordelen voor haar en nagels.

Spijsvertering

Er zijn ook aanwijzingen dat bepaalde aminozuren in collageen – in het bijzonder glycine – ontstekingen in de darm kunnen verminderen en de spijsvertering kunnen bevorderen. Maar geen vaststaand onderzoek geeft precies aan hoe de aminozuren in collageen werken om de spijsvertering direct te verbeteren. Het meeste onderzoek dat op de markt beschikbaar is, keek niet eens rechtstreeks naar collageenpoeders of -supplementen; in plaats daarvan werden de specifieke aminozuren op een enkel niveau geïdentificeerd en bestudeerd in een laboratoriumsetting.

Is collageen veilig?

Zoals met elk supplement het geval is, controleert de NVWA collageenpoeders niet op veiligheid of werkzaamheid, tenzij een fabrikant beweert dat zijn supplement ziekten kan genezen, of als er iets misgaat en mensen ziek worden. Daarom is het belangrijk een beetje onderzoek te doen voordat je een voorraad aanlegt en een permanente verandering in je dagelijkse voedingspatroon aanbrengt. De beste manier om dat te doen? Praat bij je volgende routinecontrole met je huisarts over collageensupplementen en of je mogelijk een collageen tekort hebt. 

Welk collageen poeder kopen?

Dat gezegd hebbende, kunnen eiwit isolaten je helpen te voorzien in hogere behoeften als gevolg van ziekte, letsel, sport, huidaandoeningen of gebrek aan eetlust. Het is cruciaal om op het volgende te letten als je een collageensupplement koopt: kies die met zo weinig mogelijk eenvoudige ingrediënten. Collageen eiwitpoeder moet gewoon collageen eiwit isolaat zijn – ook bekend als collageen hydrolysaat, gehydrolyseerd collageen, of collageen peptiden.