De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

Sjoelen of atten: je eigen sjoelspel verzinnen

Sjoelen is een fantastische sport en zowel als topsport en als gezelschapsspel te spelen. Het is een spel waarbij rekenvaardigheden, hand-oog coördinatie en timing centraal staat. Zoals bekend, verbroedert sport. Sjoelen kun je het hele jaar door spelen: in de winter binnen bij de haard en in de lente of zomer in de achtertuin of op het schoolplein. Sjoelen is een super inclusieve sport: geschikt voor mannen, vrouwen, oud en jong. Ook de meeste mensen met een beperking kunnen gewoon meedoen. Zoek je een leuke manier om een gezellig avondje samen op stoom te brengen? Neem dan een sjoelbak mee. Je kunt de traditionele regels van het spel volgen, maar natuurlijk ook kiezen voor een uitdagend drankspelletje dat je met een sjoelbak speelt. In dit artikel bespreken we wat er zoal mogelijk is op drank- en sjoelgebied.

Drankspelletje met sjoel

Ben jij al bekend met het drankspel Sjoelen of atten? Dit is een spelletje dat je met minstens 4 deelnemers speelt. Het heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en je kunt zolang blijven als je zelf wilt (zolang je recht uit je ogen kijken en het verantwoordelijk is). Het enige dat je nodig hebt is een gewone sjoelbak inclusief sjoelstenen. Vier van die stenen markeer je met een kruis of ster. De sjoelstenen worden evenredig over de spelers verdeeld. Met elk punt dat je scoort mag je een flinke slok uitdelen aan één van de andere spelers. Iedere speler heeft enkele biertjes en/of cocktails bij de hand. Wordt er met een gemarkeerde steen punten gescoord, dan staat dit niet gelijk aan slokken, maar juist uit te delen atjes. Het spel is het leukst als je zowel biertjes als shotjes gebruikt. De opzet van het spel is simpel, de lol is groot.

Variaties in het spel

Het leuke van dit drankspelletje is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt allerlei extra regels bedenken en toevoegen. Spreek ze van tevoren natuurlijk wel goed af. Je kunt bijvoorbeeld rondjes uitdelen aan de speler die de slechtste hand werpt, of je houdt een ronde waarbij met twee stenen tegelijk gegooid wordt. Sjoelen 2.0: dat is het idee. Onthoud: het gaat er om dat je samen een leuke tijd hebt. Als alcohol drinken niet verstandig is, kan je ook alcoholvrije drankjes gebruiken. Kinderen kunnen het spel met snoepjes spelen: ze delen dan geen “straf” uit aan een andere speler, maar mogen één of meerdere snoepjes van de stapel pakken als ze punten scoren met een sjoelsteen. Het draait om vaardigheid en concentratie. De mogelijkheden van je eigen sjoelspel zijn alleen begrensd door je fantasie.