De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

Is private lease voordelig?

De opkomst van private lease in Nederland ging als een raket. Anno 2022 rijden er maar liefst 230.000 mensen in een private lease auto en dat is niet voor niets. Met name in de introductieperiode van private lease waren de tarieven erg gunstig, maar is dat nog steeds het geval? We hebben in de media kunnen lezen dat leasemaatschappijen de tarieven in de afgelopen jaren met een aantal procenten hebben verhoogd. Is het momenteel nog gunstig om privé te leasen?

 

Private lease in een notendop

Je kan private lease goed vergelijken met operational lease. Je krijgt de mogelijkheid om voor een vast bedrag per maand in een gloednieuwe auto te rijden. Vrijwel alle kosten die komen kijken bij het bezitten van een auto zijn bij het leasetarief inbegrepen. Zo ben je als leaser niet verantwoordelijk voor het betalen voor: onderhoud, reparatie, verzekeringen en de wegenbelasting. Eigenlijk komen alle vaste en variabele kosten te vervallen en ben je enkel nog verantwoordelijk voor het betalen van de brandstof.

 

Is leasen voordeliger dan kopen?

In veel gevallen ben je als leaser nog steeds goedkoper uit als je in een nieuwe auto wilt rijden. Onderzoek wijst uit dat privé leasers gemiddeld 8% besparen op de totale kosten, verspreid over vijf jaar.

 

Je profiteert als leaser namelijk van het inkoopvoordeel dat een leasemaatschappij geniet. Met name de gerenommeerde leasepartijen kopen auto’s in op grote schaal. De inkoopkorting die ze hiervoor ontvangen kan deels worden doorgerekend richting de leaseklant. Ook is het zo dat leasemaatschappijen om dezelfde reden (inkoopkorting) genoegen nemen met minimale marges. Met andere woorden: een lease-aanbieder verdient niet gek veel euro’s op een private leaseklant.

 

Dit principe geldt overigens niet als het gaat om occasions. Tweedehands auto’s zijn in de lease relatief duur, een occasion kopen is daarom vrijwel altijd voordeliger dan leasen. Dit heeft te maken met de extreme waardevermindering in de eerste paar jaar dat een auto rijdt.

 

Waar kan je het beste leasen?

Er zijn in Nederland meer dan 100 leasemaatschappijen actief en een groot deel hiervan biedt ook private lease aan. Hierdoor is het soms lastig om helder te krijgen waar je betrouwbaar kan leasen en waar je voordelig uit bent. Gelukkig leven wij in een wereld van keurmerken, awards, predicaten én vergelijkers. Vergelijkingsplatform www.private-lease-aanbiedingen.nl biedt het meest complete overzicht op het gebied van private lease. Kies uit ruim 180 unieke modellen en vergelijk eenvoudig de tarieven van alle gerenommeerde leasemaatschappijen.

https://www.private-lease-aanbiedingen.nl/