De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

Wat is Kratom precies?

Kratom, wetenschappelijk bekend als Mitragyna speciosa, is een tropische boom afkomstig uit Zuidoost-Azië. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde om pijn te verlichten, de stemming te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Kratom bladeren bevatten verbindingen die psychoactieve effecten hebben wanneer ze worden geconsumeerd.

Tegen pijn

Het heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als een natuurlijk alternatief voor voorgeschreven opioïden voor pijnverlichting. De actieve bestanddelen bekend als alkaloïden, binden zich aan opioïde receptoren in de hersenen en produceren pijnstillende en stemmingsverbeterende effecten. Kratom wordt echter momenteel niet gereguleerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en is nog niet goedgekeurd voor medicinaal gebruik.

Kratom is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeders, capsules, extracten en theeën. De meest gebruikelijke manier om het te consumeren is door op de verse bladeren te kauwen of er thee van te zetten. In westerse landen wordt kratom meestal verkocht in poeder- of capsulevorm.

Wat zijn de effecten

De effecten van kratom kunnen variëren, afhankelijk van de soort en dosering. Het wordt doorgaans ingedeeld in drie categorieën: rood, groen en wit. Rode kratom staat bekend om zijn pijnstillende en kalmerende effecten. Van groene kratom wordt gezegd dat het een balans biedt tussen pijnverlichting en energie. Witte kratom staat bekend om zijn opwekkende en stimulerende effecten.

Gebruikers van kratom melden een scala aan effecten, waaronder pijnverlichting, ontspanning, meer energie en een beter humeur. Het kan echter ook bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, obstipatie en duizeligheid. Hogere doses kunnen leiden tot ernstigere bijwerkingen, waaronder beroertes, zware ademhalingsproblemen en zelfs de dood. Kratom kan ook verslavend zijn en langdurig gebruik kan leiden tot ontwenningsverschijnselen, waaronder angst, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Regulering per land

Vanwege de mogelijke risico’s die gepaard gaan met het gebruik van kratom, hebben verschillende landen de stof verboden of gereguleerd. In Nederland is het momenteel nog verboden, maar zowel in Nederland als in België gaan geluiden op om het te reguleren en verder te onderzoeken als alternatief medicijn.

Ondanks de risico’s blijven veel mensen kratom gebruiken voor pijnverlichting en andere gezondheidsvoordelen. Sommige voorstanders beweren dat het een veiliger alternatief is voor voorgeschreven opioïden en kan helpen het aantal aan opioïden gerelateerde sterfgevallen te verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om de veiligheid en effectiviteit van kratom voor medicinaal gebruik vast te stellen.

Ook spiritueel gebruik

Naast het potentiële medicinale gebruik, wordt de plant ook recreatief en voor spirituele doeleinden gebruikt. In traditionele Zuidoost-Aziatische culturen wordt het vaak geconsumeerd tijdens sociale bijeenkomsten en ceremonies. Sommige gebruikers melden ook dat ze de plant gebruiken om meditatie of spirituele oefeningen te verbeteren.

Al met al is kratom een complexe stof met een reeks potentiële voordelen en risico’s. Terwijl sommige gebruikers zweren bij de pijnstillende en stemmingsverbeterende effecten, waarschuwen anderen voor de mogelijke gevaren van langdurig gebruik. Zoals met elke stof, is het belangrijk om het gebruik voorzichtig te benaderen en je bewust te zijn van de mogelijke risico’s en voordelen. Als je overweegt om de plant voor medicinale of recreatieve doeleinden te gebruiken, is het raadzaam om met een zorgverlener te praten om te bepalen of het een veilige en geschikte optie voor je is.