De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

Zonnepaneel Camper: Hier moet je aan denken!

Zonnepanelen voor campers is een populaire manier om tijdens je camperreis energie op te wekken. Zonnepanelen op je camper zijn duurzaam en helpen je op de lange termijn geld te besparen. Maar hoe weet je nou welk zonnepaneel het beste is voor jouw camper?

Voordat we daar komen wil je eerst bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt. Dit hangt af van hoeveel elektrische apparaten je wilt gebruiken en hoeveel stroom deze apparaten verbruiken. Je berekent dit door het vermogen van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uur dat je dit apparaat van plan bent te gaan gebruiken. 

Vervolgens is het goed om te kijken naar de grootte en het gewicht van het zonnepaneel. Het camper zonnepaneel moet groot genoeg zijn om de benodigde hoeveelheid energie op te wekken. Bij voorkeur kies je zo’n licht mogelijk zonnepaneel. Je bent hiernaast ook afhankelijk van je ruimte op het dak van je camper. Hoe minder ruimte hoe minder zonnepanelen je op je camper kunt monteren.

Voor het kiezen van een zonnepaneel moet je ook weten dat er verschillende soorten zonnepanelen voor een camper beschikbaar zijn. De meest populaire zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Monokristallijne panelen zijn efficiënter, maar ook duurder. Polykristallijne panelen zijn goedkoper, maar minder efficiënt. Zonnecellen in een flexibel zonnepaneel zijn ook beschikbaar, maar ze zijn meestal minder efficiënt dan andere soorten panelen.

Zodra je je zonnepaneel camper hebt gekocht is het belangrijk om te weten hoe je het zonnepaneel moet bevestigen aan de camper. Veel zonnepanelen komen met bevestigingsmateriaal, maar sommige vereisen extra benodigheden tijdens de aankoop. 

Een zonnepaneel voor campers zal in de meeste gevallen je energiebehoefte dekken. Het is echter altijd raadzaam om een extra grote accu aan te schaffen zodat je tijdens minder zonnige dagen een goede marge hebt om dit op te kunnen vangen. Zo voorkom je dat je onnodig zonder stroom komt te staan tijdens het kamperen.

Samenvattend is een camper zonnepaneel een geweldige investering voor campers. Het is een duurzame manier om energie op te wekken en op de lange termijn geld te besparen. Kies vooral voor een zonnepaneel dat aan jouw specifieke behoeften voldoet en weet hoe je dit moet installeren en onderhouden. Dan kunt je genieten van stroom onderweg, zonder je zorgen te hoeven maken dat je apparaten niet kunnen draaien.

zonnepaneel camper

https://www.bynomads.nl/camper-bouwen/zonnepaneel-camper/