De Dikke Graaf
Image default
Winkelen

Milieubewuste keuzes maken in de supermarkt

De supermarkt is een plek waar we dagelijks boodschappen doen en waar we onze keuzes een grote impact kunnen hebben op het milieu. Van verpakkingsafval tot voedselverspilling, onze winkelgewoonten kunnen een verschil maken voor de gezondheid van onze planeet. In deze blog delen we tips om milieubewuste keuzes te maken tijdens het boodschappen doen. Zo kunnen we samen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Kies voor lokaal en seizoensgebonden

Begin je milieubewuste boodschappen met het ondersteunen van lokale boeren en producenten. Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit. Deze hebben minder transportkilometers afgelegd en zijn vaak verser. Lokaal en seizoensgebonden kopen bevordert ook de diversiteit van gewassen en vermindert de afhankelijkheid van geïmporteerde producten.

Vermijd oververpakking

Let op de verpakking van producten en kies waar mogelijk voor producten met minder verpakkingsmateriaal. Kies bijvoorbeeld voor losse groenten en fruit in plaats van voorverpakte opties. Zoek naar duurzame verpakkingen, zoals karton of glas, en vermijd single-use plastics die bijdragen aan de plasticvervuiling.

Verminder voedselverspilling

Plan je boodschappen zorgvuldig om voedselverspilling te voorkomen. Maak een boodschappenlijstje op basis van wat je echt nodig hebt en koop niet te veel in één keer. Controleer de houdbaarheidsdatum van producten en gebruik je koelkast en vriezer optimaal om voedsel langer vers te houden.

Kies voor duurzame vis en vlees

Als je vis en vlees consumeert, kies dan voor duurzame opties. Kijk naar keurmerken zoals MSC (Marine Stewardship Council) voor duurzaam gevangen vis en het Beter Leven keurmerk voor dierenwelzijn bij vleesproducten. Overweeg ook om minder vlees te eten en vaker plantaardige alternatieven te proberen.

Gebruik herbruikbare tassen en verpakkingen

Neem altijd je eigen herbruikbare tassen mee naar de supermarkt om plastic tasjes te vermijden. Gebruik ook herbruikbare zakjes voor groenten en fruit in plaats van de dunne plastic zakjes in de winkel. Investeer in herbruikbare verpakkingen voor lunch en snacks, zodat je geen gebruik hoeft te maken van wegwerpverpakkingen.

Kijk naar keurmerken en certificeringen

Let op milieukeurmerken en certificeringen op producten. Bijvoorbeeld het EU Ecolabel voor ecologisch verantwoorde producten, FSC (Forest Stewardship Council) voor duurzaam hout en papier en het Fairtrade keurmerk voor eerlijke handel. Deze keurmerken helpen je bewuste keuzes te maken die het milieu en de samenleving ten goede komen.

https://inforeview.nl/reviews/ecobliss-pharma-review/